HRS

Je li vam ovo taj 'Hrvatski odgovor' s kojim ste dobili plebiscitarnu podršku kao otpor Platformi?

Priopćenjem za javnost oglasili su se iz Hrvatske republikanske stranke vezano za optužnicu protiv 11 branitelja HVO-a Mostara.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2018. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor Mostar Hrvatske republikanske stranke smatra kako se Tužiteljstvo BiH još jednom stavilo ''u službu propagande koja Hrvate i HVO namjerava okarakterizirati zločincima''.

To se vrlo lako da zaključiti po brojnim optužnicama podignutim protiv branitelja HVO-a. Zadnji u nizu je slučaj optužnice protiv 11 branitelja HVO-a iz Mostara.  ''Međutim, više od svega boli činjenica kako aktualno političko vodstvo Hrvata ne samo da ostaje nijemo na tu nepravdu, nego je i prešutno odobrava'', navodi se u priopćenju iz ove stranke.

''Nitko nikada nije sporio da se svaki zločin mora istražiti i počinitelj kazniti. Nitko nikada neće zanijekati da je bilo zločina počinjenih od strane HVO-a. No, nikada se nećemo umoriti u obrani činjenice kako nikada nije bilo sustavnosti i plana u počinjenju tih zločina, jer jednostavno za to ne postoje ni dokazi, niti argumenti. Područja koja su bila pod kontrolom HVO-a su jedina uistinu multietnička područja u BiH, dok su područja koja su pod kontrolom ABiH i VRS-a praktično etnički očišćena. Aktualna demografska struktura BiH pokazuje da je UZP i sustavan progon postojao, ali od strane ABiH i tadašnjeg njihovog političkog vodstva, kao i od VRS i vodstva RS-a'', piše u priopćenju HRS-a.

Nadalje stoji kako ''očigledno taj UZP nije nikada ni završio, pa ga se nastavlja samo drugim sredstvima. Umjesto vojnih akcija, danas se koriste one pravosudne akcije''.

''Tužiteljstvo BiH umjesto korištenja dokaza za konkretna djela, putem formulacija poput ''državne i organizacijske politike udruženog zločinačkog poduhvata'' interpretira povijest u namjeri karakteriziranja Hrvata kao zločincima i agresorima na svoj dom. Ponajbolji dokaz za ovo je činjenica kako se branitelje HVO-a tretira na osnovu jednoga zakona, a branitelje ABiH na osnovu drugoga, koji je puno blaži po optuženika. Ova praksa diskriminacije se nastavlja unatoč presudama međunarodnih sudova koji su rekli kako optuženici moraju biti tretirani podjednako za istu kategoriju zločina'', navodi se u priopćenju.

''Ono što je mnogo sramotnije od činjenice da se Tužiteljstvo stavilo u službu politike jeste fenomen hrvatske šutnje. Unatoč našim naporima ovih dana da se po ovom pitanju očituju oni koji su pozvaniji od nas na reakciju na ovu nepravdu, naše poruke i zahtjevi su uredno ignorirani'', navode iz HRS-a.

Očigledno podrška i suzdržanost ovakvom radu Tužiteljstva koju su izrazili prošle godine hrvatski zastupnici u Domu naroda traje i danas i nije ograničena samo na Dom naroda. Kada se radi o pravima branitelja i Svetinja iz Domovinskog rata, pitamo se kamo nestane ono htijenje i žar hrvatskih zastupnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti s kojom se bore za prava kladionica ili za kredite MMF-a, Svjetske banke i drugih kreditora koji su nam nametnuli trošarine i novi zakon o MIO? Gospodo hrvatski legitimni zastupnici, je li vas birao hrvatski narod ili međunarodna zajednica? Je li vam ovo taj ''Hrvatski odgovor'' s kojim ste dobili plebiscitarnu podršku kao otpor Platformi?

U priopćenju se navodi kako ''Hrvati i HVO u ratu nisu vodili zločinačku politiku. Ponosni smo na naše branitelje i dok smo živi braniti ćemo ideale za koje su ginuli i stavljali svoje živote na kocku. Tkogod je počinio konkretna djela zločina, za te zločine mora odgovarati. No, nikada nećemo prihvatiti tezu kako je HVO bio predmet organizirane zločinačke politike''.

''Tužiteljstvo i pravosuđe u BiH moraju biti u službi pravde i istine, a ne u službi politike. Pozivamo ih da se konačno krenu baviti ratnim profiterstvom, korupcijom i gospodarskim kriminalom, jer uzalud su svi kojima se od Hrvata žele napraviti zločince. Protiv istine se ne može, bez obzira na poluge moći'', stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close