Blokada

Je li Sebija zaljuljala Zastupnički dom?

Salmir Kaplan smatra kako je situacija u ovom domu potpuno jasna i da je partner SDA u vlasti, SBB, zakočio rad parlamenta.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2017. u 09:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH je u potpunoj blokadi, a jaz i razmirice između koalicionih partnera se iz dana u dan produbljuju, objavile su Nezavisne novine navodeći kako je najbolji primjer da u FBiH nešto ne štima pokazala posljednja sjednica Zastupničkog doma na kojoj se zastupnici nisu mogli dogovoriti ni oko dnevnog reda, te je ona prekinuta i neizvjestan je njezin nastavak.

Vrela jesen

Iako neki tvrde da je razlog neusvajanja dnevnog reda odluka pozicije da na dnevni red ne stavi situaciju u Kliničkom centru Sarajevo, većina parlamentaraca smatra da su ključni problem nesuglasice partnera u vezi s imenovanjima u upravnim, nadzornim i izvršnim odborima javnih poduzeća, te da nitko ne poduzima da se stvari pokrenu s mrtve tačke.

Tako Faruk Ćupina, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu FBiH, smatra kako dnevni red na posljednjoj sjednici Doma nije pao zbog Kliničkog centra.

"To možda jeste bio jedan u nizu razloga, ali SBB je odlučio da se uopće ne izjašnjava o dnevnom redu iz razloga što se ne poštuju dogovori, što koalicija ne funkcionira i što su reforme stale", kaže Ćupina. Prema njegovom mišljenju, potrebno je da se stvari pokrenu s mrtve točke.

"Rekao sam da će biti vrela jesen, ne vruća nego vrela, što se i pokazuje. Ne znam kada će biti nastavljena sjednica, poziva nema, tko zna", objašnjava Ćupina.

Problem između HDZ-a i SDA

Njegov kolega iz SDA Salmir Kaplan smatra kako je situacija u ovom domu potpuno jasna i da je partner SDA u vlasti, SBB, zakočio rad parlamenta.

"Sve je jasno, nema dileme, što žele SBB i HDZ. Najbolji primjer su JP 'Autoceste FBiH', gdje se uveo i četvrti član Uprave i taj član je iz HDZ-a. To se dogodilo uz podršku SBB-a i jasno je sasvim da žele preuzeti vlast nad javnim poduzećima, što nije u skladu s koalicijskim dogovorom. Što se tiče SBB-a, oni hoće da gospodare javnim poduzećima, a kao nisu oni u vlasti. SDA je odgovorna, a oni su kao opozicija do izbora", rekao je banjalučkim novinama Kaplan.

Slavica Josipović iz HNS-a kaže da su zastupnici hrvatskih stranaka, odnosno HNS-a u ovom domu pokazali da im je stalo da parlament radi, da razmatra i usvaja zakone koje predlaže Vlada i da se nastavi s provođenjem Reformske agende. Međutim, kako ističe Josipović, evidentno je da postoji problem na relaciji SDA - SBB, što je i pokazala posljednja sjednica.

Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH, ističe da parlamentarne većine nema jer se partneri ne mogu više dogovoriti.

Bara i krokodili

"Dogovarali su se dok su imali pozicije u javnim poduzećima da raspodijele. Kako se 'bara' smanjivala bilo je sve više krokodila, pa je i savez počeo pucati. Nažalost, pokazalo se da partneri u vlasti jedni druge optužuju za pozicije i zbog toga što nisu mogli uhljebiti još svojih kadrova, ne stručnih nego stranačkih", kaže Karajbić.

Ističe da će insistirati da se na dnevni red stavi situacija u Kliničkom centru, te da je neprihvatljivo da Parlament kao osnivač ne raspravlja o teškom stanju u bolnici, o odlasku liječnika, o tome da pacijenti sami nose lijekove u bolnicu, te da se operacije odgađaju. "Parlament mora o tome raspravljati i mora pronaći način da se to stanje sredi", kazao je Karajbić.

Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a, naglašava da je ovo završni čin dvogodišnje drame u federalnom parlamentu.

"Većine odavno nema, nijedan zakon koji je Vlada uputila u Parlament nije ugledao svjetlost dana. Učinak koalicijskih partnera SDA - SBB - HDZ je nula kada je u pitanju reforma, a kada su u pitanju imenovanja učinak je 100 posto", kaže Đonlagić i zaključuje da će se FBiH "valjati u žabokrečini" do izbora i da će najviše ispaštati građani.

 

   

Kopirati
Drag cursor here to close