Naša posla

Je li moguć bojkot izbora 2022. godine?

''Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli organizirati dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru''.
Vijesti / Politika | 21. 07. 2021. u 19:49 Bljesak.info
Šta može da ugrozi Izbore 2022?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li moguće da se, u slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, ne održe idući Opći izbori kako je to najavio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Izbori su planirani za iduću godinu, ako se usvoji Izborni zakon. Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli organizirati dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru. Odlukama Ustavnog suda BiH pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene su izvan snage. Dakle, da bi se iduće godine održali izbori, u ovoj neizbornoj godini se u Parlamentu BiH moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona”, kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Iz SDA ne žele komentirati ovaj stav lidera HDZ-a BiH.

Koliko je izvjestan scenarij koji Čović najavljuje, ekipa BHRT-a je prvojerila u Središnjem izbornom povjerenstvu.

Predsjednik ove institucije Željko Bakalar kaže kako “ne zna što je gospodin Čović mislio”, ali naglašava da se “po Izbornom zakonu izbori moraju održati 2022. godine”.

On dodaje i da će SIP BiH raspisati izbore u petom mjesecu iduće godine ako ne bude izmjena Izbornog zakona po normi koja je važeća.

SIP BiH će raspisati izbore, a ono što ih može onemogućiti jest – nedostatak sredstava.

Vehid Šehić iz nevladine organizacije Pod lupom kaže kako je pogrešno govoriti o “mostarizaciji BiH” jer je u slučaju Mostara Ustavni sud pojedine odredbe proglasio neustavnim, a što po pitanju Općih izbora još nije slučaj.

Dodaje da “ne bi valjalo” da ni u kojem slučaju netko od građana ne sudjeluje u izborima.

Žarko Papić kaže kako “svi namjerno zaobilaze ono što je ključna stvar – pitanje integriteta izbora”.

On pojašnjava kako pitanje integriteta nije “jedini problem” te da je uz to i problem biranje hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close