Inzkovanje na dodikovanje

Javio se Inzko: Nismo sami

Čelnik SNSD-a i član Predsjedništva BiH upitao je i je li korona virus daytonsko pitanje?
Vijesti / Politika | 20. 04. 2020. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OHR je prije svega izrazio zahvalnost premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću, na prisustvu i konstruktivnom učešću u zajedničkom sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i međunarodnih organizacija u BiH, rekao je za N1 Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Naime, Inzko je reagirao je na izjavu Milorada Dodika, rekavši da su i predstavnici Republike Srpske bili pozvani na sastanak Upravnog odbora PIC-a i drugih međunarodnih institucija, inicijalno su pristali - ali su se kasnije odlučili za drugačiji pristup i da to nikome nije razumljivo.

"Na ovom redovnom sastanku, održanom prošlog tjedna, a u skladu s koordinirajućom ulogom visokog predstavnika u skladu s Daytonskim sporazumom, kojem je prisustvovalo više od pedeset predstavnika veleposlanstava i međunarodnih organizacija, premijer FBiH Novalić je predstavio sveobuhvatne mjere koje je ovaj entitet preduzeo. Njegovo prisustvo na ovom sastanku izuzetno je cijenjeno od međunarodne zajednice. Nažalost, iako su prvobitno potvrdili učešće na sastanku, predstavnici RS su se odlučili za drugačiji pristup, što nikom nije razumljivo budući da entitet zavisi od međunarodne pomoći. Pogotovo u ovakvom trenutku, solidarnost i suradnja su potrebni više nego ikad. Građani Bosne i Hercegovine nisu sami. Bolja vremena će doći i srešćemo se opet", poruka je Valentina Inzka, rekao je Inzko za N1.

Podsjećamo, Dodik je na RTRS-u uputio žestoke riječi na adresu Inzka i OHR-a.

"Nije sada vrijeme za politička trvenja, ali Bosna i Hercegovina ostaje neuspješna. Ona ostaje kao zemlja koja ne može izgraditi ništa. Pogrešno misle neki veleposlanici koji govore – evo, vidite kako sve funkcionira. Šta funkcionira? To što on mora da opravda svoju plaću, to ne znači ništa. Ili što OHR organizira zbog korona virusa skupove po Sarajevu. Šta OHR ima s korona virusom? Zašto oni pokušavaju da se zadrže tu? I pozivaju sve, prave neku pompeznu konferenciju, sastanak, oni će nešto uraditi, a svih ovih mjesec dana su se sakrili i nigdje ih nije bilo. Nisu trebali ni biti. Onda iz tko zna kojeg razloga i ovi ostali stranci – eto, idemo u OHR na sastanak", rekao je Dodik.

Čelnik SNSD-a i član Predsjedništva BiH upitao je i je li korona virus daytonsko pitanje?

''Gdje je bio Inzko mjesec dana? Gdje je bio? Sakrio se, naravno. Nigdje ga nije bilo'', rekao je Dodik dodavši kako je ''Bosna i Hercegovina je okupirana zemlja od strane ovih stranaca i nema nikakvog suvereniteta".

Kopirati
Drag cursor here to close