Formiranje vlasti

OHR poručio HDZ-u: Željene izmjene Izbornog zakona otežavaju kompromis

"Ured visokog predstavnika poziva na formiranje vlasti FBiH bez odlaganja.''
Vijesti / Politika | 11. 02. 2020. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višemjesečni razgovori HDZ-a i SDA o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu urodili plodom. Iz SDA pozivaju HDZ-a da predlože kandidata za predsjednika FBiH čime bi bio otkočen proces imenovanja nove entitetske vlade, dok iz HDZ-a poručuju da od formiranja nove Vlade FBiH neće biti ništa dok se ne promijeni Izborni zakona po želji HDZ-a i izvrši rekonstrukcija federalnih ministarstva.

"Ured visokog predstavnika poziva na formiranje vlasti FBiH bez odlaganja. Blokada procesa formiranja vlasti kako bi se isposlovale željene izmjene Izbornog zakona ne samo da produbljuje postojeće podjele u zemlji, nego i otežava postizanje bilo kakvog kompromisa. Građani su glasali za nove vlasti prije 18 mjeseci, i vrijeme je da im izabrani službenici to i isporuče", naveli su iz OHR-a za N1.

Glasnogovornica Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiHJamila Milović-Halilović za N1 je kazala da je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama nakon izbora 2018. od presudnog je značaja za proces EU integracije ove zemlje.

"To je podjednako važno i za vlasti FBiH, kao i za dva preostala kantona koja još nisu formirala vlast. Imajući u vidu da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU i da je Vijeće EU pozdravilo Mišljenje Europske komisije, BiH mora pokazati sposobnost da provede izborne rezultate i spremnost za rješavanje poteškoća u duhu dijaloga i kompromisa", navela je Milović-Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close