Zločini

Jarak osuđen na godinu dana zatvora

Vijesti / Politika | 21. 06. 2012. u 12:32 S.S.
Kopirati

Županijski sud Mostar donio je danas nepravomoćnu presudu kojom je optuženog Vlatka Jarka (1954.) iz Stoca osudio na kaznu zatvora od jedne godine za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudac Hamo Kebo, proglasilo je krivim optuženog Vlatka Jarka da je od srpnja do kolovoza 1993. godine, za vrijeme oružanih sukoba između Armije BiH i HVO-a, u selu Ošanjići kod Stoca s grupom neidentificiranih pripadnika HVO-a sudjelovao u prisilnom preseljenju i protuzakonitom zatvaranju Bošnjaka s područja Stoca, te da je trojici civila bošnjačke nacionalnosti zavezao ruke bodljikavom žicom, nakon čega su ih odveli u 'Koštanu bolnicu' u Stocu, gdje su ostali pet mjeseci.

Jarak je oslobođen dijela optužnice u kojem ga je tužiteljstvo teretilo da je sudjelovao u zastrašivanju i prijetnji stanovništvu u selu Ošanjići kod Stoca usljed čega je Muniba Topić počinila samoubojstvo, budući da tužiteljstvo nije imalo dokaza kojim bi mu se to djelo stavilo na teret.

"Ovo je najmanja kazna koja se može dati za ovu vrstu djela s obzirom da je optuženi Jarak imao svoje pretpostavljene, te da je radio po naredbi", kazao je, uz ostalo, u obrazloženju presude predsjedavajući Sudskoga vijeća Hamo Kebo.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.