Još jedno šuškanje

Izvori izvora tvrde: Nekima je odzvonilo za Predsjedništvo?!

U intervjuu za državnu televiziju, Schmidt je istaknuo kako se, iako je teško, mora sjesti za stol i naći zajedničko rješenje, jer to i jeste uloga politike.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2021. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ured Visokog predstavnika u BiH, odnosno novi Visoki predstavnik za BiH Christian Scmidt, prema našim izvorima iz diplomatskih izvora, uskoro će obznaniti odluku kojom će se broj mandata u Predsjedništvu BiH ograničiti na dva'', objavio je to portal Tuzla Press navodeći kako prema toj odluci Željko Komšić i Bakir Izetbegović neće imati mogućnost kandidature za tu poziciju.

Portal navodi kako je novi visoki predstavnik odlučio donijeti tu odluku nakon što je vidio da od izmjena Izbornog zakona neće biti ništa.

No, iako se spomenuti portal poziva na izvore iz izvora, sam je Christian Schmidt rekao kako je Izborni zakon stvar dogovora političara u BiH te da je za rješavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom.

U intervjuu za državnu televiziju, Schmidt je istaknuo kako se, iako je teško, mora sjesti za stol i naći zajedničko rješenje, jer to i jeste uloga politike.

''Europska unija i međunarodna zajednica vrlo rado će u tome pomoći, međutim odgovornost za ovo leži kod odabranih predstavnika različitih stranaka i naroda u BiH'', rekao je Schmidt iz čega se može zaključiti da OHR ne misli još uvijek nametati rješenja.

S druge strane, ova bi se odluka mogla odnositi i na Dragana Čovića, koji je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i HNS-a održane u srijedu u Mostaru, rekao kako očekuje da bi se potkraj rujna na sastancima s visokim dužnosnicima administracije SAD-a i EU-a mogao postići kompromis triju strana u BiH o izbornoj reformi.

“Radili smo zajedno s predstavnicima OHR-a, OESS-a, američke i europske administracije. Trebamo ono što smo dogovorili provesti u djelo. Oni će nas dovesti za stol, iako je to naša konačna odluka i za Izborni zakon i za Ustav. To mora biti kompromis između svih nas”, rekao je Čović novinarima i dodao kako je u zadnjih mjesec dana održano desetak sastanaka vezano za Izborni zakon na svim razinama.

''U završnima danima rujna mjeseca dolaze europski dužnosnici i ja mislim da je posao završen. To je moje uvjerenje. Dali smo kvalitetan prijedlog Izbornog zakona'', rekao je Čović koji, ako je vjerovati izvorima tuzlanskog portala, možda i ne bi mogao više u Predsjedništvo.

Doduše, Čović je biran dva puta, ali je odradio samo ''mandat i pol''. On je, podsjetimo u Predsjedništvo BiH biran dva puta, ali jedan mandat nije okončao jer ga je smijenio Paddy Ashwown, tadašnji visoki predstavnik.

Kopirati
Drag cursor here to close