Primanje k znanju

Vijećnici čekaju neke druge vještice: Je li Bešliću oprošteno?

Izvješće o radu bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića primljeno je k znanju. No, mnogi smatraju kako se ovime Bešliću sve oprašta dok neki vijećnici govore kako je sve rečeno u poslovniku.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2021. u 12:34 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Primanje k znanju izvještaja o radu Gradske uprave Grada Mostara i gradonačelnika Ljube Bešlića u prošloj 2020. godini, samo je opraštanje za sve učinjeno, smatraju sugovornici portala Bljesak.info upitani da prokomentiraju zeleno svjetlo kroz primanje k znanju.

Arman Zalihić, vijećnik SDP-a, kaže kako se o svakom se izvještaju glasuje te da se izvještaj ne prima k znanju.

Različito viđen poslovnik

''Informacija se prima k znanju. Očigledno je da oni koji su zadnjih osam godina vladali bez Vijeća i pitali se u Gradu Mostaru da bi se ogradili od njegovog upravljanja Gradom nisu željeli glasovati za taj izvještaj nego su iz tog razloga predložili samo da ga prime k znanju'', rekao je Zalihić za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Arman Zalihić, vijećnik SDP-a

Dopredsjednik gradskog vijeća Ivan Zelenika iz HDZ-a BiH kaže pak kako su i statut i poslovnik o radu jasno rekli kako se usvaja i kako se razmatra izvješće o radu gradonačelnika. 

''Po meni osobno ne bi se trebalo zvati izvješće o radu gradonačelnika nego izvješće o radu gradske uprave. I vi ste objavili kompletan izvještaj i tko je imalo pročitao vidio je kako ima stavka 2 Opći dio i onda ide stavka 3 i 4 -  Izviješće o odjelima i tajništvo gradonačelnika. Sve ostalo je bio rad izvještaj o radu Gradske uprave po svim odjelima'', kaže Zelenika.

Naveo je kako se u poslovniku u radu kaže da ''izvješće o radu gradonačelnika sukladno ovom pravilniku pretresa Vijeće, a kao sredstvo pretresa Vijeće donosi zaključke u svezi s radom gradonačelnika''.

Bešlić zauvijek završio priču

''Nigdje ne stoji poslovnički da se treba glasovati prihvaćamo li mi ili ne prihvaćamo nego donosimo zaključke. Mislim da je predsjednik Vijeća (Salem Marić – SDA, op.a.) donio zaključke da izvještaj kao takav treba biti unificiran, da treba biti detaljniji, da pojedine stavke u njemu ne odgovaraju realnom stanju i shodno tome mi smo se na koncu i izjasnili'', rekao je Zelenika.

Foto: Bljesak.info / Marić i Zelenika, predsjednik i dopredsjednik Gradskog vijeća

Adil Šuta predsjednik Kluba Koalicije za Mostar 2020 u Gradskom vijeću, na pitanje da se ovime međusobno brane SDA i HDZ, je rekao kako te tvrdnje nemaju osnove.

''Samo su trebali pročitati poslovnik i vidjeti na koji se način izvještaj tretira i razmatra. Nažalost pojedini vijećnici još dovoljno ne konzultiraju poslovnik i statut koji nam moraju biti vodilja'', rekao je Šuta.

Silvio Bubalo, vijećnik Hrvatske republikanske stranke, kaže kako je ovime Ljubo Bešlić zauvijek završio priču s odgovornošću u Mostaru.

''To je dogovor dvije vladajuće stranke, koje su kako su vladale gradom zadnjih osam godina, tako su samo nastavili dalje. Mene više zanima hoćemo li primati k znanju direktore javnih poduzeća jer čekamo njihove izvještaje. Zanima me hoćemo li moći tražiti odgovore jer su svima istekli mandati. Kako su Bešlića oslobodili odgovornosti, mene je strah da ne oslobode i njih i da priča krene da ćemo nastaviti dalje'' kaže Bubalo za Bljesak.info.

Puštanje niz vodu

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke kaže kako je bilo ''mnogo načina kako da HDZ i SDA ne puste niz vodu bivšeg gradonačelnika Ljubu Bešlića''.

Foto: Bljesak.info / Ljubo Bešlić

''Mogli su usvojiti njegov izvještaj, mogli su zaključkom izglasati da je izvještaj zadovoljavajući ili dati neko slično pozitivno mišljenje, koje i onako nema neku veliku pravnu snagu niti značaj. Ali ne, ništa od toga se nije desilo. Neugodnu tišinu i komešanje u Vijećnici nakon rasprave a pred glasanje za izvještaj prekinuo je predsjednik Vijeća, Salem Marić, koji je odlučio baciti  HDZ-u pojas za spašavanje rekavši da je najbolje da se o izvještaju ipak ne glasa nego da se samo primi k znanju'', kaže Baralija.

Zalihić kaže kako je druga stvar očigledno da ''oni ne žele krenuti u priču s revizijom da se vidi što se sve radilo u ovih osam godina''.

''Jasno je da na toj priči revizije, koja je najavljivana, neće inzistirati da je za njih to završena priča i da će se sve ostalo morati raditi kroz institucije pravosuđa gdje postoji nekoliko krivičnih prijava protiv ljudi koji su vodili Grad Mostar'', rekao je Zalihić.

Probat će sakriti…

Bubalo kaže kako republikanci traže i kako će tražiti izvještaje i interne revizije što se sve radilo.

''Od početka smo svjesni da nećemo dobiti odgovore od nadležnih i da će probati sakriti sve to'', kaže Bubalo.

Foto: Bljesak.info / Bubalo i Šunjić, vijećnici HRS-a

Šuta kaže kako izvješće mora biti osnova za buduće izvješće novom gradonačelniku.

''Izviješće mora više uključiti program rada, da se ne mogu pojedinačno analizirati stručni suradnici. Morate znati da Poslovnik kaže da se izvještaj gradonačelnika razmatra i da se donose određeni zaključci. Izvještaj služi kao osnova kako bi unaprijedili rad Gradske uprave u sljedećem razdoblju'', rekao je Šuta za Bljesak.info.

Rekao je kako nisu zadovoljni ali da su se našli u situaciji ''kada prošle godine nismo imali Gradskog vijeća niti gradonačelnika kao osobe da ga brani''.

Foto: Bljesak.info / Adil Šuta predsjednik Kluba Koalicije za Mostar 2020 

''Onda smo rekli de je naš stav da izvještaj mora poslužiti novog gradonačelniku kao osnova kako stvari treba popraviti u narednom periodu. To izvješće ne može biti prihvatljivo ovakvo za 2001. godinu'', rekao je i dodao kako ''izvještaj kad se primi k znanju on nije prihvaćen niti odbijen''.

Milijuni u vodi

Dodao je i kako ''svaki pojedinac nije oslobođen odgovornosti, ni pojedinačne ni kao organ i nositelj dužnosti''.

Baralija kaže kako smatra da su se tako spasili ''svi HDZ-ovci sramote neglasanja za izvještaj njihovog dojučerašnjeg gradonačelnika''.

''Ljubo Bešlić tim činom je i zvanično pušten niz neprečišćene političke vode da sa sobom odnese naše milijune i sve što je bilo loše u tom dugom i mračnom razdoblju bez demokracije, a izgleda bilo je toga mnogo. Ovakvo ograđivanje od svog čovjeka ne pamti novija politička povijest u dolini Neretve, ali nije samo to, radi se i o potvrdi da sve sumnje i optužbe koje su postojale na rad gradonačelnika i Gradske uprave vjerojatno imaju smisla i osnova Jer ne postoji drugo objašnjenje za incidentno ponašanje vladajućih kojemu smo svjedočili prošlog tjedna'', kaže Baralija.

Foto: Bljesak.info / Ćavar i Baralija, vijećnice Naše stranke

No, Zelenika kaže kako je ovo samo lov na slavu vijećnika iz opozicije.

''Ono što je oporba htjela uraditi za par minuta slave upirući prstom u nekoga tko je digao ruku za ili protiv apsolutno nema nikakvog smisla i uporišta jer da mi nismo usvojili izvješće ili da smo glasovali o njemu ne bi napravilo nikakvu daljnju da nekoga smijenimo ili načelnike odjela ili gradonačelnika koji ionako nije bio na funkciji'', rekao je.

Lov na vještice

Govoreći o tome je li ovo konačan oprost na rad nekadašnjeg gradonačelnika i Gradske uprave, Zelenika kako je, analizirajući sve ono što je urađeno za nepostojanja Gradskog vijeća, moglo bolje.

''Jasno da je moglo bolje. No, trebamo se vratiti u kontekst upravljanja gradom bez Gradskog vijeća gdje je gradonačelnik bio i zakonodavna i izvršna vlast u gradu. Niz krucijalnih odluka nije se moglo donijeti i pretpostavljam da su u tim trenutcima nekakva polovična rješenja koja su donose na u najboljoj mjeri bila jedina koja se mogu donijeti'', rekao je.

Zelenika navodi kako se nada da se u daljnjem radu nikada neće dogoditi da nema Gradskog vijeća, da će Mostar imati regularne izbore kao i sve druge lokalne jedinice u BiH i da će Mostar imati funkcionalno Gradsko vijeće.

''Onda možemo suditi i onda možemo upirati prstom da nešto nije bilo dobro i kako bi mogli ići u lov na vještice kad budemo imali jasno prema kome uprijeti prstom'', rekao je za Bljesak.info Zelenika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close