Nema podrške

Izostala podrška Zastupničkog doma za izmjene Izbornog i Kaznenog zakona

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 16:14 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu danas dali podršku izmjenama Izbornog i Kaznenog zakona koje se tiču kandidiranja osuđenih ratnih zločinaca i negiranja genocida.

Ni jedan od ta dva zakona, koje je predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, nije imao dovoljno podrške. U slučaju Izbornog zakona 16 zastupnika je bilo ZA, 17 protiv i jedan suzdržan, a za Kazneni zakon 17 zastupnika je bilo ZA i 17 protiv.

Predsjedavajuća Doma Bojana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) ocijenila je danas da je u suprotnosti s Poslovnikom zaključak zastupnika Neovisnog bloka u Zastupničkom domu Sadika Ahmetovića kojim je predložio da se u dnevni red sjednice oba doma, zakazane za 24. oktobar, uvrsti posebna tačka o funkcioniranju Vijeća ministara, te da se o njemu ne bi trebalo izjašnjavati.

Ahmetović je to predložio u okviru rasprave o Informaciji Kolegija i Vijeća ministara BiH o zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici Doma kojim je zadužen predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić da do naredne sjednice prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi u sljedećem razdoblju mogao da bude donesen stav o statusu Vijeću ministara.

Ovim zaključkom Ahmetović je pozvao članove Kolegija oba Doma da ovo uvrste u dnevni red sjednice, a zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut upozorio je da Kolegij Zastupničkog doma nije zajednički kolegij, ali Krišto je pojasnila da je na jučerašnjoj sjednici Kolegija oba Doma PSBiH zakazana zajednička sjednica domova.

Nakon rasprave zastupnika , ipak je uslijedilo glasanje o ovom zaključku kojeg su zastupnici podržali, odnosno njih 19 glasalo je ZA, 16 ih je bilo protiv, dok je troje zastupnika bilo suzdržano.

U drugom čitanju, podržan je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine koji je predložilo Vijeće.

Prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona koji je predložila zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević dobio je potrebnu većinu u prvom čitanju, a dopune se tiču onemogućavanja zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu za krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Podršku je dobio Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražitelja azila, dok su izjašnjavanje o nekoliko međunarodnih sporazuma zastupnici odgodili zbog neprisutnosti predlagača, odnosno članova Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close