Dom naroda

Izmjene Zakona o krivičnom postupku; Postavljeni rokovi za istrage

Obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti, a riješeno je i pitanje imuniteta…
Vijesti / Politika | 11. 09. 2018. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, a dogovor u vezi s ovim pitanjem rezultat je kompromisa političkih subjekata, ocijenili su danas izaslanici.

Naime pred njima su bile tri različite izmjene ovog zakonskog rješenja na čiju potrebu usvajanja su ukazivali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH posebno zbog činjenice da je Ustavni sud BiH neke od odredbi važećeg zakona proglasio neustavnim, a istekao je i rok za implementacijom te odluke.

Postupak i beskonačnost

Veći broj izmjena, pojašnjeno je danas, odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da niti istraga niti postupak ne mogu trajati do beskonačnosti nego su određeni rokovi u kojima se  trebaju poduzeti određene radnje.

''Ukoliko se u tim rokovima ne podigne optužnica, a ne postoje drugi razlozi ili prepreke za to istraga se može obustaviti'', naglasio je Ganjac, koji je i predlagač danas usvojenih izmjena Zakona o krivičnom postupku.

Ipak, obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti, a riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zapriječena kazna veća od 10 godina, dok će se za predmete koji su u tijeku primjenjivati dosadašnji zakon.

Izmjene zbog pritiska

Dopredsjedavajući Doma iz Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) osvrnuo se na izmjene koje se odnose na prava svjedoka da ne odgovori na neka pitanja odnosno kod imuniteta svjedoka dodajući da se ne može više dogoditi da pripadnik neke terorističke organizacije dobije imunitet ukoliko svjedoči u krivičnom postupku zbog krivotvorenja službene isprave.

Ocijenio je da je prijašnji zakon imao veoma široke mogućnosti arbitrarnog pristupa i nepreciznosti te je ovim amandmanima to uklonjeno, a precizirani su rokovi te se više istraga ne može voditi po pet ili 10 godina.  

''Do usvajanja izmjena ovog zakona ne bi došlo da nije bilo, nazovite to, pritiskom, partnerskim odnosom, konstruktivnim pristupom ključnih međunarodnih aktera prije svih Europske komisije i Sjedinjenih Američkih Država jer je svijest o značaju ovog zakona morala prevladati budući da je to od strateškog interesa BiH'', mišljenja je izaslanik Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990).

Dogovoren zajam

Izmjene Zakona plod su, kazao je, zajedničkog dogovora i rezultat pozitivnog utjecaja te je izrazio uvjerenje da će i Zastupnički dom organizirati sjednicu i usvojiti Zakon u istom tekstu kako bi BiH dobila instrumente potrebne za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Za izaslanika Kluba Srba Sredoju Novića (SNSD) ovim je pokazano da se zajednički djelovalo na poboljšanje Zakona o krivičnom postupku i pokazalo se netočnim da neki, uključujući SNSD, ne žele izmjene Zakona.

Nakon usvajanja ovog zakona data je suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj za izgradnju i obnovu određenog broja bolnica u BiH te Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj infrastrukture u Općini Stari Grad Sarajevo čime je okončana današnja sjednica Doma naroda PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close