Nezadovoljni

Radna grupa za izmjene Izbornog zakona - SIP želi naguravanje s Parlamentom

Zasjedala radna grupa za izmjene Izbornog zakona
Vijesti / Politika | 09. 06. 2021. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Interresorne radne grupe o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine održana je u Sarajevu.

Dio članova Interresorne radne grupe izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je SIP objavio na svom sajtu Prijedlog izmjena Izbornog zakona, a da one nisu njima dostavljene.

''Javno pozivam SIP da nam dostavi svoj prijedlog'', poručio je član Interresorne radne grupe Damir Arnaut.

Ranije je predsjedavajuća ove grupe Alma Čolo kazala da je Tajništvo Parlamenta tražio od Tajništva SIP-a mišljenje o Izbornom zakonu, ali da su oni kazali da bez odobrenja članova SIP-a ne mogu to dostaviti, piše N1.

''To je logično, oni nisu ovlašteni da daju mišljenje'', poručila je Čolo te dodala da Tajništvo obavlja činovnički dio posla.

“Sve se moglo riješiti da smo pozvali SIP kao predlagača da izloži svoj prijedlog'', poručila je Čolo.

SIP želi naguravanje s Parlamentom

Na kraju su zaključili da sve prijedloge izmjena Izbornog zakona sublimiraju te da se nakon toga o njima izjasne.

''Sve mi se čini da SIP želi naguravanje s Parlamentom, a posebno ovom grupom'', rekao je član Interresorne radne grupe Sredoje Nović komentirajući u okviru rasprave treba li ova radna grupa razmatrati prijedlog SIP-a objavljen na njihovoj stranici.

Inicijativa SIP-a predviđa uvođenje nekih novih pojmova poput preuranjene kampanje, zloupotrebe javnih sredstava u takozvanoj dužnosničkoj kampanji, govora mržnje, ranog glasovanja, izvanrednih izbora, izvanrednih okolnosti i izborne tehnologije.

''Nisu našli za shodno da kažu radnoj grupi, imamo svoje prijedloge'', kaže Nović. Ranije je Dževad Mahmutović iz SDA preuzeo na sebe izmjene koje predlaže SIP.

''Mislim da se mi teško možemo danas izjašnjavati. Nisam siguran da ćemo moći i na narednoj sjednici'', rekao je Bariša Čolak iz HDZ BiH.

''Ovdje se želi Tajništvo SIP-a, a zaobići one koji treba da predstavljaju SIP. Adresa su članovi SIP-a, a ne Tajništvo'', kaže Dženan Đonlagić član Interresorne radne grupe.

Rješenja i propisi

Ponuđena su i rješenja za bolje definiranje mandata, kompenzacijskih mandata, izvršne funkcije, kao i rješenja za istovremeno obnašanje izvršne funkcije, financiranja izbora u slučaju neusvajanja proračuna te su prezentirani modeli formiranja biračkih odbora i uvođenje normi za sprečavanje trgovine mjestima u biračkim odborima.

Propisana je i obvezna elektronska registracija za glasovanje izvan BiH uz obavezu dostavljanja validnih dokaza o identitetu i boravištu izvan BiH, uvedena je i obveza elektronske prijave političkih subjekata za ovjeru na izborima, kao i obaveza obavještavanja javnosti u postupcima u vezi s prigovorima i žalbama.

Također, propisana je mogućnost izricanja najstrožih sankcija političkim subjektima koji opstruiraju izborni proces na bilo koji način. SIP je predložio i rješenja kojima bi se broj preferencija na kandidatskoj listi političkog subjekta za koje se mogu opredijeliti birači ograničio na maksimalno tri preferencije. Takvim rješenjima, kažu iz SIP-a, smanjila bi se veličina glasačkog listića što bi u slučaju eventualnog uvođenja skeniranja glasačkog listića olakšalo tehnički taj posao, a povećala bi se brzina utvrđivanja rezultata te troškovi tiskanja listića. U ponuđenim amandmanima, izabranom organu vlasti, odnosno nositelju javne funkcije izričito bi bilo zabranjeno korištenja javnih resursa u bilo koju vrstu izborne kampanje ili osobnu promociju ili promociju političkog subjekta.

Tehnologija u izbornom procesu

U cilju unapređenja preporuka OSCE-a ugrađena je i definicija govora mržnje i proširen vremenski okvir u kojem takav govor zabranjen, a zbog sve većeg utjecaja socijalnih mreža uvedene su odredbe za preuranjenu kampanju. Također, riješeno je pitanje obaveznog preispitivanja broja mandata iz svake izborne jedinice svake četiri godine od državnog i entitetskih parlamenata te alternativnog rješenja kojim se daje ovlast SIP-u da to pitanje regulira posebnom odlukom u slučaju da državni i entitetski parlamenti ne ispune tu obvezu. Predloženi su i povećani iznosi novčanih sankcija u kaznenim odredbama zakona, a u Izborni zakon po prvi put bi se uveo institut izvanrednih izbora, ali samo u slučajevima kada i ako to Ustav dozvoljava i omogućava, piše N1.

Kako je pojasnio predsjednik SIP-a Željko Bakalar, ta institucija nije tretirala rješenja koja podrazumijevaju izmjene Ustava BiH jer oko toga mora postojati politički dogovor i one se tiču dijelova Zakona koji trebaju predvidjeti implementaciju presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Podsjetio je na važnost uvođenja novih tehnologija u izborni proces i to već dugo zagovaraju što je publicirano u knjizi člana CIK-a Suada Arnautovića 2017. godine, a urađen je i projekt koji predviđa poboljšanje integriteta i transparentnosti izbornog procesa.

Članovi SIP-a su stručnjaci

Taj materijal dostavljen je Parlamentarnoj skupštini BiH, ali on još nije razmatran iako je financiran sredstvima poreznih obveznika građana Europske unije i iako će uvođenje tih tehnologija ovisiti od parlamentaraca. Bakalar je naglasio da su izmjene izbornog zakonodavstva jedna od najaktualnijih tema u 2021. godini, a SIP je svjestan političke klime i nepostojanja usuglašenog stava o sudjelovanju predstavnika SIP-a u radu Interresorne radne grupe i pored potrebe za tim koju je iskazala međunarodna zajednica.

Video: Usaglašena metodologija rada Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva



Budući da unutar Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva nema suglasnosti oko sudjelovanja članova SIP-a u tom tijelu predloženo je sudjelovanje stručnjaka iz SIP-a, ali Bakalar je pojasnio da su upravo članovi SIP-a prvenstveno stručnjaci koji donose odluke u toj instituciji.

Kako je zaključio predsjednik SIP-a, oni će biti na raspolaganju PSBiH i Interresornoj radnoj grupi u skladu s ovlastima i spremni su uključiti se u procese te je pozvao državne parlamentarce da se o predloženim amandmanima odrede sa stručnog stanovišta, a ne na osnovu adrese s koje inicijativa dolazi. Nakon razmatranja dostavljenih prijedloga, sugestija i primjedbi, Središnje izborno povjerenstvo BiH će utvrditi konačan tekst Inicijative u skladu s nadležnostima iz Izbornog zakona BiH i dostaviti ga Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close