Još uvijek

Izmjena Izbornog zakona nema ni na vidiku

Uplitanje stranaca, kako kaže Dodik, nije rješenje. Izborni zakon mora biti dogovor domaćih političara.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2021. u 09:53 BHRT
Izborni zakon: Uključivanje drugih u pregovore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni godinu dana nakon potpisanog Političkog sporazuma o principima izbornog zakona u Mostaru, čelnici SDA i HDZ-a BiH nisu dogovorili izmjene izbornog zakona. SDA sada traži uključivanje drugih parlamentarnih stranaka, pa i međunarodne zajednice. HDZ BiH na ovaj zahtjev bez službene reakcije, a u međuvremenu razgovor o budućnosti BiH vodi sa SNSD-om. Druge parlamentarne stranke i dalje nisu pozvane na dogovore. Ima li izmjena izbornog zakona budućnost?

U pismu koje je Izetbegović uputio Čoviću, SDA ocjenjuje da je pregovarački format koji obuhvata samo predstavnike ove dvije stranke iscrpio svoje mogućnosti. SDA je, tvrde, spremna nastaviti pregovore o izbornom zakonu, ali u drugom formatu.

Tako su iza zatvorenih vrata Čović i Izetbegović u srijedu održali sastanak s predstavnicima Europske unije i Američkog veleposlanstva. Lider HDZ-a BiH, kaže, zadovoljan je ishodom sastanka, uz uvjerenje da će se u sljedećim danima više raditi i doći do konačnog dogovora. Međutim, službene reakcije na Izetbegovićevo pismo koje je stiglo dva dana kasnije, HDZ nije dao. U međuvremenu sastanak održavaju izaslanstva HDZ-a i SNSD-a, nakon čega je predsjednik Federacije BiH prokomentirao da stav SDA nije obavezujući. Razgovor o budućnosti BiH sa SNSD-om vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske.

Dok se loptica prebacije između SDA i HDZ-a zašto dogovora nema, SNSD će, kako kaže Dodik, podržati svake izmjene koje nisu tehničke. Važno je, tvrdi, pitanje izbora članova Predsjedništva u Federaciji BiH i tu se Bošnjaci i Hrvati trebaju dogovoriti kako će to riješiti.

Uplitanje stranaca, kako kaže Dodik, nije rješenje. Izborni zakon mora biti dogovor domaćih političara. No, upitno je može li biti dogovora na domaćem terenu – druge parlamentarne stranke nisu još sjele za pregovarački sto, iako godinama traže izmjene Izbornog zakona.

Optimizma da će stvari u Federaciji BiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos medijaciji stranaca, nema. Interresorna radna grupa koja radi na izmjenama izbornog zakona obećala je do kraja godine pripremiti rješenja. Ali, obećanje je moguće samo ako za to bude političke volje, a upitno je ima li je.

Kopirati
Drag cursor here to close