Ravnopravnost spolova

Izmijeniti zakon za što veći broj žena u vlasti

Agencija je u suradnji s Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Sarajevskim otvorenim centrom (SOC) početkom 2016. godine predlagala izmjene ovog zakona parlamentu na usvajanje
Vijesti / Politika | 19. 09. 2018. u 10:28 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pokrenut će ponovo izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH s ciljem da se osigura najmanje 40 posto zastupljenosti oba spola u najvišem izvršnom tijelu u državi što bi značilo da trebaju biti imenovane najmanje četiri ministrice.

Agencija je u suradnji s Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Sarajevskim otvorenim centrom (SOC) početkom 2016. godine predlagala izmjene ovog zakona parlamentu na usvajanje, ali se najviše zamjerki odnosilo na imperativnu odredbu o zastupljenosti oba spola. 

Naime, taj prijedlog je precizirao da će Zastupnički dom PSBiH odbiti potvrditi imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost spolova. 

Direktorica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić za Fenu je pojasnila da su najveće zamjerke bile zbog mogućnosti blokade imenovanja Vijeća ministara nakon izbora te je najavila da će se ta odredba prilagoditi, a ocijenila je da nikome u BiH nije u interesu da se određene odredbe mogu zloupotrijebiti. 

''U narednom prijedlogu ići ćemo s odredbom koja će precizirati da mandatar Vijeća ministara vodi računa o zastupljenosti najmanje 40 posto oba spola, ali ćemo dodatno revidirati taj amandman'', dodala je Filipović-Hadžiabdić, podsjećajući da Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje zastupljenost najmanje 40 posto manje zastupljenog spola što su ovom slučaju žene. 

Od 1997. do 2014. godine bile su samo četiri ministrice u Vijeću ministara, a nikada nijedna žena nije bila predsjedavajuća ili zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, dok je najveći broj ministrica u jednom mandatu bio dvije ministrice što je i slučaj u trenutnom sazivu državne vlade a to su ministrica za ljudska prava i izbjeglice te ministrica odbrane. 

U zakonodavnoj vlasti žene trenutno čine oko 20 posto, dok je u izvršnim tijelima njihov broj zanemariv, a postoje županije koje u izvršnoj vlasti nemaju nijednu ženu dok neki imaju samo jednu ministricu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close