Dan Bošnjaka

Izetbegovićeva čestitka: Predstoji nam borba

Izetbegović kaže ''da su Bošnjaci vezivno tkivo Bosne i Hercegovine, a država Bosna i Hercegovina temelj i okvir opstanka Bošnjaka''.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2021. u 07:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom Dana Bošnjaka navodeći kako je ''u najtežim danima novije historije, 27. i 28. rujna 1993. godine, u opkoljenom Sarajevu, održan Prvi bošnjački sabor, čije odluke su odredile sudbinu bošnjačkog naroda'' i Bosne i Hercegovine.

''Bošnjački sabor odbio je trojnu podjelu zemlje, i donio povijesnu odluku o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak i jezika - bosanski. Oduzimanje prava na ime naroda i ime jezika, pokušaj asimilacije kroz utapanje u tuđe kulture i tradicije, praksa je s kojom su Bošnjaci bili kroz stoljeće suočeni. Bio je to pokušaj negiranja egzistencije samog naroda, koji je vodio pokušaju fizičkog istrebljenja tokom posljednje agresije'', naveo je Izetbegović.

Kako ističe, ''sve te nasrtaje i izazove Bošnjaci su svladali, i u najtežim okolnostima uspjeli da, zajedno a drugim bh. patriotima, obnove nezavisnost Bosne i Hercegovine, te da reafirmiraju vlastiti identitet, vjeru i kulturu''.

''Plaćena je ogromna cijena slobode, ali Bošnjaci su izborili poziciju političkog faktora bez kojeg nema kalkulacije ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji. Uz sve probleme, osporavanja i otpore, Bosna i Hercegovina je danas suverena, jedinstvena i samostalna država. Predstoji nam pravna borba da punu ravnopravnost Bošnjaka u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i politička borba da Bosnu i Hercegovinu učinimo modernom i prosperitetnom europskom državom u kojoj će svi građani, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost živjeti ravnopravno'', navodi se.

Pri tome, dodao je, uvijek moramo imati na umu ''da su Bošnjaci vezivno tkivo Bosne i Hercegovine, a država Bosna i Hercegovina temelj i okvir opstanka Bošnjaka''.

''Naša obaveza je i da nastavimo jačati veze i razvijati suradnju s Bošnjacima koji žive u okolnim državama kao domicilno stanovništvo, te da jačamo i intenziviramo suradnju s našom dijasporom. Prisjećajući se historijski važnog Prvog bošnjačkog sabora i njegovih dalekosežnih odluka, svim pripadnicima bošnjačkog naroda čestitam Dan Bošnjaka'', naveo je predsjednik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close