Pisma

Izetbegovića Azerbajdžan podsjeća na BiH

"Azerbajdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obvezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom'', rekao je Čelnik SDA.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2020. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbajdžanu.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbajdžanu nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu, regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbajdžana te objavljivanje rata od strane Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerirati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo", kazao je Izetbegović, objavljeno je na stranici SDA.

Scene iz Azerbajdžana, kako je rekao, "nas po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije".

"Azerbajdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obvezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tijekom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima", rekao je Izetbegović.

"Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE, koji ima mandat po ovom pitanju, dužna su reagirati na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga s teritorije Azerbajdžana'', rekao je Izetbegović i dodao kako ''svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba''.

''Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbajdžana po ovom pitanju'', naveo je Izetbegović.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio pismo predsjedniku Republike Azerbajdžan Ilhamu Aliyevu.

U pismu je osudio armenski artiljerijski napad koji je doveo do eskalacije sukoba u području Nagorno Karabagh.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbajdžan, s kojom ima izuzetno dobre prijateljske odnose.

Predsjedatelj Džaferović je iskazao nadu da će se oružani sukobi, koji predstavljaju prijetnju miru u cijeloj regiji, što prije zaustaviti, te da će se pregovorima doći do mirnog rješenja sukladno relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close