Obilježavanje kraja I svjetskog rata

Izetbegović u Parizu: U ratovima su svi gubili

Izetbegović je potrcrtao da zbog bolnog povijesnog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Europu, Europu mira, prosperiteta i suradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj obitelji slobode i demokracije.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2018. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović je na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u Parizu sudjelovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.

''Predsjedavajući Izetbegović je u društvu drugih šefova država i vlada natočio središnjoj svečanosti kod Trijumfalne kapije. Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća.

Zbog toga je, kako je istaknuo, svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira. Izetbegović je potrcrtao da zbog bolnog povijesnog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Europu, Europu mira, prosperiteta i suradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj obitelji slobode i demokracije.

Isto tako, i Europska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokozmos u kojem stoljećima baštini moto suvremene Europe, jedinstvo u različitostima.

Izetbegović će sudjelovati i u radu Pariškog foruma o miru, na kojem će se obratiti predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Uoči svečanosti obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, Izetbegović je nazočio večeri koju je za svjetske lidere priredio predsjednik Republike Fancuske.

Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića, u izaslanstvu su bili veleposlanik BiH u Republici Francuskoj Kemal Muftić i savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Ivana Zovko - Planinić.

Kopirati
Drag cursor here to close