Tribina

Izetbegović u Njemačkoj: Samo Sarajevo je ekonomski jače od cijelog RS-a

Izetbegović je pozvao građane u iseljeništvu da iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima, naglasivši značaj tih glasova za usmjeravanje odnosa u BiH.
Vijesti / Politika | 19. 11. 2021. u 19:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U njemačkom gradu Koblenzu održana je tribina povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je cilj posjete bosanskohercegovačkoj dijaspori jačanje veza i ostvarivanje snažne komunikacije, te bolja briga o onima koji žive van BiH, a čija snaga, iskustvo i kreativnost mogu pomoći domovini.

Govoreći o povijesti BiH, Izetbegović se osvrnuo na razdoblje od prvog spominjanja Bosne u spisima bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta pa sve do ZAVNOBiH-a, a zatim i posljednje agresije.

Prijetnje po stabilnost

''Ono na šta posebno moramo biti ponosni jeste da smo se za svoju slobodu borili časno, savjesno, poštujući univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti, da smo štitili narod i državu'' – poručio je Izetbegović.

Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma je, podsjetio je Izetbegović, uslijedila reintegracija i obnova zemlje, njen ekonomski oporavak, vraćanje bazičnog povjerenja, te izgradnja institucija države.

''Početkom 2000-ih, uz snažnu podršku OHR-a i prijatelja iz međunarodne zajednice, unatoč povremenim otporima, stvari su se kretale u pravom smjeru. Sve je trebalo da bude zaokruženo opsežnim paketom ustavnih reformi nazvanim Aprilski paket, kojeg su bile prihvatile i stranke iz srpskog i hrvatskog korpusa, iza kojeg su stojale SAD. Da je Aprilski paket usvojen, danas sigurno ne bismo imali krizu kakvu trenutno proizvodi Dodik, niti bismo imali narušene odnose s hrvatskim političkim strankama pa i s Hrvatskom, bili bismo mnogo bliži ili čak imali i članstvo u EU i NATO-u'' – kazao je Izetbegović.

Upozorio je Izetbegović na opasnost koja prijeti od politike dijela političkih snaga iz entiteta RS, koje, kako je kazao, prijete ugrožavanju stabilnosti i mira. Ipak, ocijenio je da neće biti novih sukoba i da će se političkim i diplomatskim sredstvima izbjeći najgori scenarij.

''Imamo i snage i znanja, ali i velikog iskustva za sva rješenja i sve situacije. Ono na čemu svi skupa moramo više raditi jeste političko jedinstvo patriotskih, probosanskih faktora'' – izjavio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, ukazujući na potrebu uspostavljanja jedinstva probosanskih snaga, poručio da se rješavanje aktualnih sudbonosnih pitanja ne tiče samo sadašnje generacije već i budućih generacija.

''Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjit će šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabrit će neprijatelje BiH. Istovremeno, i naši prijatelji, a imamo ih itekako i na Zapadu i na Istoku, bit će odlučniji da nam pomognu ukoliko mi sami pokažemo odlučnost'' – kazao je Izetbegović.

Izlazak na sljedeće izbore

Izetbegović je upozorio na hibridni rat koji se vodi protiv BiH, a naročito Bošnjaka. Dio tog hibridnog rata je i, dodaje, narativ da su probosanske snage nesposobne, a da antibosanske snage dominiraju.

''Kada pogledate stvarne rezultate, brojke i činjenice, a ne medijske spinove, lako možete zaključiti da je situacija značajno drugačija. Unatoč svim problemima, bošnjačke i probosanske stranke koje su u vlasti ipak uspijevaju ostvariti značajne rezultate. Oporavak ekonomije u pandemiji je bolji od predviđanja, na teritoriji na kojoj žive Bošnjaci prikuplja se 70 posto PDV-a što je pokazatelj da je i ekonomski razvoj na tim područjima najbolji. Samo Sarajevo je ekonomski jače od cijelog RS-a'' – poručio je Izetbegović.

Među uspjesima je izdvojio i deblokadu NATO puta, promjene u sastavu SIP-a i VSTV-a, uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, rušenje crkve iz avlije Fate Orlović, te niz apelacija kojima je sačuvana državna imovina i državljanstva građana iz dijaspore.

U završnici obraćanja Izetbegović je pozvao građane u iseljeništvu da iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima, naglasivši značaj tih glasova za usmjeravanje odnosa u BiH.

''Masovan izlazak sljedeće izbore u sudbonosnom trenutku za državu je vaš generacijski zadatak. Ukoliko ga ispunite, ništa više neće biti isto. Zato, registrirajte se i izađite masovno na izbore, pomozite da ojačamo državu, da ojačamo poziciju patriotskog političkog bloka. Ne smijemo u miru izgubiti ono što smo u ratu, uz ogromne žrtve obranili. Uradite to zbog svoje države, svog naroda, ali i zbog sebe i svoje djece i unuka'' – zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close