Nije lako

Izetbegović: Hrvatska rješenja nisu prihvatljiva

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon zasjedanja stranačkog Predsjedništva izjavio je da u BiH vlada veoma teška situacija u smislu odnosa u koaliciji i općenito atmosfere u zemlji.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2017. u 19:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da je atmosfera lošija od objektivnog stanja stvari, te relativno dobro nosimo ovo stanje, da čuvamo stabilnost i sigurnost u ovoj zemlji u kojoj se bilježi napredak s obzirom na politički okvir u kojem radimo'', istaknuo je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon zasjedanja stranačkog Predsjedništva.   

Pozvao je političke stranke da prestanu s blokadama, s negativnom retorikom i preuranjenom izbornom kampanjom, koju treba "svesti u periodu od 30 dana prije održavanja izbora".

Video: Izetbegović na konferenciji za novinare

Vrijeme do narednih izbora, smatra on, treba iskoristiti za ekonomske i društvene reforme te omogućiti početak cestovne i energetske infrastrukture.

''Predsjedništvo SDA smatra da je nužno odmah pristupiti izmjenama Izbornog zakona kako bi se implementirale presude Ustavnog suda BiH u vezi s Domom naroda Parlamenta FBiH i za Mostar. Rješenja koja je usvojio Dom naroda, na prijedlog Kluba Hrvata, nisu prihvatljiva jer su u koliziji s Ustavom FBiH'', kazao je Izetbegović.

Potvrdio je da je SDA utvrdila svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koji, kako kaže, poštuje Ustav FBiH i odluke Ustavnog suda FBiH, te će ga putem Kluba zastupnika SDA u državnom parlamentu uputiti u proceduru ali nakon što se okonča procedura po prijedlogu HDZ-a BiH.

Taj prijedlog sadrži i amandman na Ustav Federacije kako bi se omogućilo popunjavanje svih klubova konstitutivnih naroda u Federalnom parlamentu.

U okviru ekonomskih reformi, gdje se ključno pitanje odnosi na zakon o akcizama, na sjednici je konstatirano da je za SDA prihvatljivo samo ono rješenje u kojem će se jasno i otvoreno naglasiti da će se povećanje od 15 feninga za cestarine isključivo koristiti za izgradnju autocesta i cesta.

''Nećemo podržati nikakvo rješenje kojim bi se ova sredstva usmjeravala u proračunsku potrošnju'', naglasio je Izetbegović.

Pozvao je sve parlamentarne političke stranke da podrže izmjene zakona o akcizama jer to nema alternativu za izgradnju cestovne infrastrukture i ekonomski razvoj BiH.

Ovo je, poručuje, trenutak kada se treba dati prednost interesima države nad uskostranačkim i to do 1. studenog kako je zatraženo iz Europske unije u pogledu zakona o akcizama.

Osim toga, na sjednici stranačkog predsjedništva razgovaralo se o rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti RS-a koju je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, te je Izetbegović naglasio da to predstavlja "novo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH".

Donošenjem ovakve rezolucije, dodao je, bit će osporeno svim ustavnim i zakonskim sredstvima, navodeći da ne treba podcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

Predsjedništvo je pozdravilo zaključke Vijeća za vanjske poslove Europske unije koji se odnose na BiH, pri čemu važnim smatra stav Vijeća da se "ne treba poduzimati nijedan zakonodavni ni politički korak da bi se otežala provedba presude "Sejdić-Finci“ i drugih povezanih presuda“.

''Naprotiv moraju se poduzeti koraci kako bi se navedena presuda implementirala. Do tada način izbora članova Predsjedništva BiH što se tiče SDA će ostati nepromijenjen, što znači tek kada smognemo usvojiti ovu presudu svakom čovjeku u ovoj zemlji omogućiti da bude kandidiran, možemo razgovarati dalje o izmjenama načina izbora Predsjedništva BiH'', rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare stranke.

Na novinarsko pitanje što ga plaži u BiH, rekao je kako ga plaši odlazak mladih ljudi.

"Gubimo supstancu. Tko će hraniti stare ljude u ovoj zemlji za 10-20 godina", rekao je Izetbegović, dodajući kako će biti teško spriječiti ovaj problem, prenosi Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close