Tko želi jaku BiH?

Izetbegović u Avazu: Federacija iznad države i američka radna mjesta

''Vijeće ministara ne može entitetima odrediti kako će sredstva rasporediti nižim razinama vlasti...'', rekao je Izetbegović koji je, nakon što je Avaz ranije govorio o njemu - i to samo ružno - govorio za Avaz.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2020. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisu nam potrebni novi problemi i bošnjački ministri ih ne prave. Usvajanjem rebalansa proračuna u FBiH distribucija sredstava bit će stavljena ad akta. Ali ne treba nam ni pokušaj da se, pod pritiskom krize i opće potrebe za sredstvima, kantoni ucjenama promoviraju kao neovisne komponente FBiH'', rekao je u intervjuu za Dnevni avaz predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kaže kako ne zna ''zašto je ministar Vjekoslav Bevanda odlučio da od gotovine napravi veresiju''.

Nepovjerenje

''Vijeće ministara ne može entitetima odrediti kako će sredstva rasporediti nižim razinama vlasti, kantonima ili općinama i ne znam koji su motivi ministra Bevandu vodili da to pokuša'', rekao je Izetbegović.

Čelnik SDA se pita ''radi li se o nepovjerenju prema vlastima FBiH, bojazni da sredstva neće biti prenesena u dogovorenom omjeru kantonima ili o strateškom političkom pokušaju da se kantoni etabliraju kao dio državne strukture neovisne o Federaciji BiH?''.

''Bojazan da će kantoni biti eskivirani je neutemeljena, jer rebalansom proračuna FBiH je to riješeno. Preostaje da ministar Bevanda uskladi odluku s Ustavom, zakonima i pismom namjere ili ćemo dobiti još jedan očigledan i bespotreban problem'', kaže Izetbegović.

Hrabrost pred javnošću

Naveo je i kako nam ''prijeti masovan privremeni gubitak radnih mjesta jer za desetine tisuća ljudi neće biti posla''.

''Dakle, privremeno, a ne definitivno. Potrebno je pružiti pomoć gospodarstvu, ali i otpuštenim radnicima da bi se taj potencijal sačuvao i aktivirao kada se pokrene globalna ekonomija'', rekao je Izetbegović dodavši da će federalni proračun sadržavati veća sredstva ''upravo za preživljavanje gospodarstva i pomoć otpuštenim radnicima''.

''Ne smijemo upropastiti vrlo dobre rezultate koje su dale mjere kriznih stožera, ne smije se desiti udar koji bi mogao srušiti naš zdravstveni sustav. To bi nas koštalo najskuplje'', rekao je.

Kaže da je ''lako reći, a teško postići'' da se politikantstvo ostavi po strani.

''Političari se utrkuju populističkim i nerealnim idejama i obećanjima. Ne možemo sačuvati i živote i plaće, a ničega se ne odreći. Istinsko liderstvo u ovakvim situacijama podrazumijeva teške mjere i hrabrost da se one obrane pred javnošću'', naveo je.

Novalić, vizije i Amerika

Rekao je da se Federacija ''za sada drži dobro kada je u pitanju zdravstvena slika''.

''Izgubili smo 23.000 radnih mjesta, ali američka privreda je izgubila 23 milijuna. Ekonomske mjere tek slijede i uvjeren sam da će dati rezultate. A što se tiče 'korona zakona' i drugih mjera i zakona, sve se da mijenjati i korigirati. Samo ne bi bilo dobro pokvariti ih u uvjerenju da ih korigiramo. Novalićeva vlada je u posljednjih pet godina dokazala da ima viziju, da vidi bolje i realnije od opozicije. Ovo su prvi krizni zakoni i rebalansi, bit će toga još dosta u vremenu pred nama i treba raditi po onoj narodnoj - 'triput mjeri, jednom reži''', rekao je.

Izetbegović je u Avazu, u kojem ne tako davno nije bio poželjan gost i lijepili su mu se epiteti poput gospdara bosanskih prstenova, rekao kako će nam biti ''teško sljedećih godinu dana''.

''Bit će odricanja, ali taj pritisak moramo solidarno podnijeti, ne smije biti privilegiranih'', kaže Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close