na Samitu EPP-a:

Izetbegović: Trebamo mir na Balkanu i gradnju infrastrukture

Predsjedavajući Izetbegović je u svom obraćanju istaknuo četiri ključna elementa koja su neophodna za ubrzaniji put ka Europskoj uniji.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2018. u 21:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je Summitu Europske narodne stranke (EPP) uoči održavanja Summita Europske unije-Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

Summitu EPP-a, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i predsjednici Europskog parlamenta Antonio Tajani i Europskog Vijeća Donald Tusk, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Planković , austrijski kancelar Sebastian Kurz i drugi. Domaćini Summita EPP-a su predsjednik Europske narodne strankeJoseph Daul i premijer Bugarske Boyko Borissov.

Predsjedavajući Izetbegović je u svom obraćanju istaknuo četiri ključna elementa koja su neophodna za ubrzaniji put ka Europskoj uniji.

Kazao je kako trebamo mir na Balkanu, da su reforme kroz pregovore s Europskom unijom neophodne te da se mora intenzivnije graditi infrastruktura koja će dati impuls ekonomiji. Naglasio je da je uz to neophodna i podrška prijatelja iz europskih narodnih stranaka. Predsjedavajući Izetbegović je kazao da će to proizvesti snažno kretanje zemalja regije ka članstvu u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Izetbegović je u obraćanju medijima nakon završetka Summita EPP-a kazao kako je na Samitu dobivena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu i njegovom putu ka članstvu u EU. Na Summitu EPP-a je usvojena Deklaracija u kojoj su pored navedene snažne podrške Balkanu i njegovom putu ka EU istaknuta i važnosti ispunjavanja obaveze zemalja koje su kandidati za ulazak u EU.

Fokus Summita EU-Zapadni Balkan koji počinje sutra u Sofiji, a kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, je potvrđivanje europske perspektive zemalja regije.

Očekuje se pokretanje inicijative za unaprjeđenje povezanosti unutar regiona i s Europskom unijom kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove poput sigurnosti i migracija. Posebna pažnja bit će posvećena i ekonomskoj suradnji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close