Apelacija

Izetbegović traži da se u ime RS-a unesu Bošnjaci i Hrvati

Nekadašnji lider SDA, Sulejman Tihić, istu apelaciju uputio je u studenom 2005. Ustavnom sudu BiH, ali je, poslije pritiska međunarodne zajednice, ipak povukao prije nego što su se suci o apelaciji izjasnili.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2019. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god šute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protuzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže - dosta je. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastavi ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da  se stvari poprave'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović novinarima povodom najave da će se ustavnost imena Republike Srpske utvrditi na Ustavnom sudu.

Kako prenosi N1, Izetbegović je rekao kako je SDA pokrenuo inicijativu zato što je ''nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada – doziraju''.

''Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Daytonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen euroatlantski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to podcrta'', rekao je.

''U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo tko je u pravu. Prijetnje su da će doći do odcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo - je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku'', dodao je lider SDA.

Video: Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati u RS-u su građani četvrtog, petog reda

Podsjećamo, nekadašnji lider SDA, Sulejman Tihić, istu apelaciju uputio je u studenom 2005. Ustavnom sudu BiH, ali je, poslije pritiska međunarodne zajednice, ipak povukao prije nego što su se suci o apelaciji izjasnili.

Kopirati
Drag cursor here to close