FBiH treba podržati povratak

Izetbegović: Srpski lideri predvođeni Dodikom ohrabruju napade na Bošnjake

“Federacija BiH treba snažnije da podrži održivi povratak na svaki način, politički i financijski”, kazao je Bakir Izetbegović
Vijesti / Politika | 04. 09. 2021. u 16:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji danas predvodi stranačku delegaciju u posjeti Višegradu, novinarima je izjavio da je cilj te posjete izražavanje podrške Bošnjacima u Podrinju, u Republici Srpskoj, ohrabrivanje i još snažnija podrška održivom povratku.

Naglašavajući prvenstveno značaj sigurnosne dimenzije povratka, Izetbegović navodi da se mora graditi snažna država koja će onemogućiti da se više ikada ponove zločini, užasi koje je više puta, ne samo u zadnjem ratu u BiH, upamtio poznati most na Drini u Višegradu.

FBiH treba podržati povratak

Istakuo je da je u Drugom svjetskom ratu, na tom mostu stradalo i više Bošnjaka nego tijekom posljednjeg rata u BiH, te najavio otvaranje spomen-obilježja u jednom višegradskom selu u spomen na 31 Bošnjaka ubijenog u Drugom svjetskom ratu i 21 stradalog u posljednjem ratu.

“Federacija BiH treba snažnije da podrži održivi povratak na svaki način, politički i financijski”, kazao je između ostalog lider SDA, najavljujući za danas i razgovore u Višegradu čija će tema biti sigurnost povratnika.

''Bilo je ovdje i gore''

Kako je naveo Izetbegović, “napade i nacionalističke poruke koje doživljavaju Bošnjaci bilo da žive na ovom području stalno ili su povratnici, ohrabruju srpski lideri u BiH predvođeni Miloradom Dodikom”.

“Kada se te svrha-politike smire, kada prestanu konačno velikosrpski apetiti na Balkanu, a uvjeren sam da će u dogledno vrijeme ‘splasnuti’ i konačno posustati, tada će prestati i to što se dešava na terenu. Bilo je ovdje i gore, odmah iza rata, inače u Bosni i Hercegovini, tako da, generalno, ima to svoje ispade, ali, evo sklonjena je ploča na Palama s imenom Radovana Karadžića, uklonjena je crkva iz dvorišta Fate Orlović, donesen je zakon kojim je zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca”, podvukao je Izetbegović.

Pravi smjer uz otpore

Zaključuje da uz otpore, stvari ipak idu u pravom smjeru.

Bacanjem ruža u rijeku Drinu s Mosta Mehmed-paše Sokolovića i učenjem Fatihe, predsjednik Stranke demokratske akcije je ranije danas odao počast Bošnjacima ubijenim u ovom gradu.

Tijekom dana Izetbegović se sastaje s predstavnicima Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i Općinskog odbora SDA Višegrad te će razgovarati s bošnjačkim povratnicima u ovaj grad.

U delegaciji SDA su i potpredsjednik te stranke, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, članica Predsjedništva SDA i premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Aida Obuća, kao i potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close