Konvencija SDA

Izetbegović obećao milijun radnih mjesta

"Svaki korak prilagođavanja naše legislative znači napredak BiH", kazao je, dodavši da bi BiH trebala postati članica EU-a 2026. godine.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2018. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na početku Konvencije stranke, nakon što su jednoglasno izabrana radna tijela i dnevni red, predstavio Izbornu platformu SDA.

Izetbegović je podsjetio da je SDA osnovana na današnji dan prije 28 godina, a da je osnivanju stranke prethodio bolan politički proces – "Sarajevski proces".

Video: Video: Fena | Izvještaj s Konvencije SDA

"Prve ideje vezane za stranku su bile da se ona smatra nastavljačem Spahine stranke, Muslimanske jugoslovenske organizacije", kazao je Izetbegović, naglasivši da se ipak odlučilo krenuti sa jedinstvenim imenom i političkim programom, što je predložio Benjamin Isović, sin Safeta Isovića.

Predsjednik SDA je kazao da će bošnjački narod svoje najteže trenutke preživjeti za vrijeme proteklog rata, a da su se bh. patrioti uspjeli organizirati i obraniti se od neprijatelja.

"Prihvatili smo nepravedni mir vjerujući da je bolje pregovarati deset godina nego deset dana ratovati", izjavio je Izetbegović.

Govoreći o uspjesima nakon rata, Izetbegović je podsjetio na brojne reforme, poput ujedinjenja Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije, te da su kadrovi SDA bili lideri u provođenju najvažnijih reformi.

"Nije bilo lako u ovom mandatu definirati Koordinacioni sistem, dogovoriti reformu odbrane, strategiju međunarodnih odnosa, strateške dokumente koji su bili na čekanju gotovo desetljeće", izjavio je predsjednik SDA, napomenuvši i važnost usvajanja Zakona o trošarinama.

"Uz sve krize, usporavanja i otpore, učinili smo to mi iz SDA", dodao je.

U aktualnom mandatu su sve razine vlasti u BiH, koje su predvodili kadrovi SDA, su, smatra Izetbegović, napravili najveći pomak od rata.

"Našom predizbornom platformom iz 2014. godine fokus smo stavili na ekonomske teme. Na bazi ove platforme izrađen je program Reformska agenda, koju su prihvatili lideri ostalih stranaka. Implementacija je tekla otežano jer se opozicija nije držala potpisanog. Najbitniji pomaci su napravljeni na putu integriranja BiH u EU i NATO", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je postignut veliki rast namjenske industrije, kako one za izvoz tako i one za „ne daj Bože“, te da je usvojen niz fiskalnih zakona.

"Direktni rezultati su povećanje zaposlenih za 50.000, smanjenje broja nezaposlenih za skoro 60.000, porast BDP-a preko tri posto, nagli porast izvoza, koji je prošle godine iznosio 17 posto, porast broja turističkih noćenja u prosjeku od preko 20 posto godišnje, porast direktnih poreza u FBiH u prosjeku sedam posto. BiH je najmanje zadužena zemlja u Europi", podsjetio je predsjednik SDA.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH uspjelo izvršiti sve najvažnije osobe, što je rezultiralo skidanjem BiH sa sive liste FATF-a.

Izetbegović je kazao da smo došli di pozicije iz koje se vidi cilj te je predložio da se platforma SDA odnosi na osam godine i da se zove "Agenda SDA – BiH 2026“. Do 2026. godine, dodao je, BiH može postati stabilna i prosperitetna zemlja. Taj proces podrazumijeva završetak odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika do kraja ove godine.

"Svaki korak prilagođavanja naše legislative znači napredak BiH", kazao je, dodavši da bi BiH trebala postati članica EU-a 2026. godine.

Predsjednik SDA je poručio da je u narednom periodu neophodno napraviti iskorake na putu BiH ka članstvu u NATO-u, a da bi naša zemlja mogla postati članica te Alijanse prije 2026. godine. Naglasio je da svaki građanin ove zemlje mora biti ravnopravan na svakom pedlju BiH, a da je, na ekonomskom planu, potrebno novim zakonskim rješenjima olakšati poslovanje stranih investitora u BiH.

Poseban fokus je posvetio obrazovanju te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Kazao je da je broj administracije potrebno svesti na 35.000 činovnika te da je neophodno, kada je zdravstveni sistem u pitanju, odvojiti privatnu praksu od javne.

Dovršiti gradnju autocesta na kompletnoj trasi Koridora VC, izgraditi autoput Sarajevo – Beograd – ciljevi su SDA kada su infrastrukturni projekti u pitanju, uz izgradnju brzih cesta prema Goraždu i Bihaću, za što su, tvrdi Izetbegović, već osigurana sredstva.

Među ciljevima je i izgradnja aerodroma u Bihaću te unapređenje uvjeta na postojećim aerodromima te unapređenje rada u rudnicima u FBiH.

"Kroz sve to, u sljedećih osam godina je potrebno podići BDP prosječno pet posto godine. Porast industrijske proizvodnje također godišnje pet posto, porast izvoza za sedam posto godišnje", izjavio je Izetbegović.

Za realizaciju navedenog je potrebno 12 milijardi KM, što će dovesti do rasta budžeta, prosječne plaće na 1.450 KM u 2026. i prosječne mirovine. Broj uposlenih bi trebao porasti na jedan milijun, a stopa nezaposlenosti bi pala na ispod 15 posto.

"Potreban nam je u sljedećih osam godina mir, stabilnost i spremnost na reforme. Uz trenutnu situaciju, ovaj plan nije ostvariv. Ponovo nam je potreban angažman međunarodne zajednice", izjavio je Izetbegović.

Sve ono što je izgledalo kao nerealno u proteklom periodu, a što je ipak ostvareno, je, tvrdi Izetbegović, pokazatelj da je sve ono što je najavljeno za naredni period ipak ostvarivo. U tom kontekstu je podsjetio na obranu BiH od agresije i uspjehe Armije RBiH, te na ostvarene reforme i proces obnove zemlje.

Podsjetio je na rast životnog standarda od kraja rata u odnosu na današnjicu te da su posebni iskoraci na tom putu ostvareni u tekućem mandatu, zahvaljujući angažmanu vlada koje su predvodili Denis Zvizdić i Fadil Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close