Uvjet za formiranje Vlade FBiH

Izetbegović: Pozivam HDZ da bez odlaganja predloži predsjednika FBiH

Pregovore o rješenjima Izbornog zakona u vezi sa Gradom Mostarom, kaže, potrebno je odvojiti od pregovora u vezi s ostalim izmjenama Izbornog zakona, napominjući da je nedopustivo vezivati te izmjene za proces uspostave Federalne vlade.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2019. u 18:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) predložilo je na današnjoj sjednici Biseru Turković za novu ministricu vanjskih poslova, dok je Nezir Pivić predložen za zamjenika ministra pravde, Nedžad Branković za zamjenika ministra prometa i komunikacija te Dževad Mahmutović za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice i Hazim Rančić za zamjenika ministra financija Hazima Rančića.

Kako je novinarima u pauzi zasjedanja stranačkog predsjedništva potvrdio lider SDA Bakir Izetbegović ova imena već su elektronskim putem dostavljena Zoranu Tegeltiji, novoimenovanom predsjedatelju Vijeća ministara BiH.

Provjere kandidata i popunjavanje obrazaca u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) trebale bi završene do 23. prosinca kada se očekuje potvrđivanje novog sastava Vijeća ministara na sjednici Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izetbegović je ponovio poziv Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH da bez odgađanja predloži predsjednika Federacije BiH, jer je to osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

Podržan je koalicioni sporazum SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) o djelovanju u okviru parlamentarnih većina na državnoj, federalnoj i županijskoj razini.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade u Kantonu Sarajevo nakon usvajanja tog koalicionog sporazuma, Izetbegović je ocijenio da sadašnji saziv Županijske vlade nije ništa značajno uradio u protekloj godini.

''U posljednje 23 godine pretežno je županijske vlade vodila SDA, te se jasno može reći šta je urađeno, a za ovu posljednju godinu neka mi netko kaže šta je ova ekipa uradila osim što su imali lijepih ideja'' - stav je predsjednika SDA.

Najavio je da će osigurati podršku 19 zastupnika u Skupštini KS-a, a za smjenu Vlade potrebno je minimalno 18 zastupničkih glasova, pojasnivši da bi u narednih mjesec ili dva trebala biti završena rekonstrukcija Županijske vlade.

Pozdravljena je odluka Predsjedništva BiH o usvajanju Programa reformi čime je deblokiran i intenziviran NATO put Bosne i Hercegovine te su pozvane nadležne institucije da ubrzaju imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, te provedu dogovor o slanju Programa u Brisel.

Predsjednik SDA napomenuo je da će se ova stranka zalagati za povećanje državnog proračuna za 2020. godinu čime bi se omogućilo normalno funkcioniranje i realiziranje ustavnih i zakonskih nadležnosti i obveza.

''Svi predstavnici SDA koji sudjeluju u procesu usvajanja Globalnog okvira fiskalnog okvira i politika u BiH za 2020-2022. kao i proračuna za narednu godinu, djelovat će u tom pravcu'' - kaže Izetbegović i pojašnjava da je to neophodno i zbog povećanja plaće policajcima i pripadnicima Oružanih snaga.

Pregovore o rješenjima Izbornog zakona u vezi sa Gradom Mostarom, kaže, potrebno je odvojiti od pregovora u vezi s ostalim izmjenama Izbornog zakona, napominjući da je nedopustivo vezivati te izmjene za proces uspostave Federalne vlade.

SDA je pozvala sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kao i domaće i međunarodne organizacije na odgovoran i human pristup rješavanju problema migranata, kojima je pred nadolazeću zimu potrebno osigurati adekvatne uvjete za smještaj i život.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close