30 godina SDA

Obljetnica SDA: Bakir se hvali sa 100 KM

''BDP je povećan s 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća s 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa šest milijardi na skoro osam milijardi KM.''
Vijesti / Politika | 26. 05. 2020. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se članovima i simpatizerima te stranke povodom 30 godina postojanja SDA podsjetivši da su tri desetljeća, period borbe za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka, suverenitet Bosne i Hercegovine, te za slobodu, demokraciju i prosperitet bosanskohercegovačkog društva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od oca do sina

"Sve je počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila riskirati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH. Nukleus Inicijativnog odbora su činili intelektualci i aktivisti suđeni u 'Sarajevskom procesu', većinom bivši članovi zabranjene organizacije 'Mladi muslimani', borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić..."

U protekla tri desetljeća SDA su predvodila tri predsjednika. Prvi, kako je podsjetio, i po kronologiji, a i po svemu bitnome, je Alija Izetebegović - utemeljitelj SDA, neosporni Bošnjački i bosanskohercegovački vođa i prvak.

"Ponovo dobivamo podršku 300.000 glasača na izborima. SDA je okosnica skoro svih vlada o kojima odlučuju bošnjački glasači - u kantonima, Federaciji i državi BiH. Isto je sa pozicijama načelnika - više od polovine načelnika u općinama s bošnjačkom većinom su kadrovi SDA. Mi dajemo članove Predsjedništva BiH, predsjedavajuće skupština i parlamenata, premijere i većinu ministara. Reformski procesi su nastavljeni. Uz ogromne otpore i opstrukcije krećemo se ka članstvu u globalnim asocijacijama - Europskoj uniji i NATO savezu. Najznačajniji uspjeh je postignut u obnovi ekonomije'', kazao je Izetbegović.

Skočilo sve

Kazao je da je SDA u proteklih pet godina kreirala više od 100.000 novih radnih mjesta, a pohvalio se kako su i plaće skočile za 100 KM. 

''BDP je povećan s 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća s 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa šest milijardi na skoro osam milijardi KM. Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa tri na pet milijardi KM, izvoz sa devet na skoro 12 milijardi KM. Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen. Ovo su uvjerljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem. Federacija BiH se postepeno pretvara u veliko gradilište. Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru Vc, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Europe. Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta prema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva s Tuzlom i distriktom Brčko. Gradnja bloka 7 u Tuzli je krenula. U tijeku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma", naveo je Izetbegović.

Pandemija koronavirusa i njene posljedice na bh. ekonomiju, kako je rekao, "su nas usporile".

"Ali, usvojili smo potrebne zakone, mjere, rebalans proračuna koji je uvećan u odnosu na postojeći. Zaustavili smo negativne trendove i imamo šansu da ih preokrenemo u svoju korist. I da nastavimo s razvojem", rekao je.

''Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja. Ima sve što njenim narodima treba, što mnogi narodi mogu samo da priželjkuju. Ima izvanrednu geografsku poziciju, raznovrsnu klimu, rijeke i jezera, planine i ravnice, šume i rude, slojevito historijsko i kulturno nasljeđe. Tragove tri velike imperije.''

Najhitniji resurs su, kako je kazao, njeni vitalni i kreativni ljudi koji redovito iskažu čudesan talent i potencijal kada se nađu u uređenom sustavu, u organiziranom društvu koje pruža šansu.

"Krećemo se u smjeru stvaranja takvog društva i okruženja. Kada ga, s Božjom pomoći i ostvarimo - moći ćemo reći da je SDA dovršila povijesnu misiju", rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close