'Kritike i pohvale'

Izetbegović: Palmer zanemaruje korupcijske afere aktualne Vlade KS

Dogovoru su prethodile oštre kritike SDA na račun "šestorke". Predsjednik SDA Bakir Izetbegović zahvalio je Palmeru što kritikuje Milorada Dodika, ali mu je zamjerio zbog pohvala "šestorci".
Vijesti / Politika | 17. 12. 2019. u 08:27 Deutsche Welle

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sjednica Predsjedništva SDA 

Vladavina "šestorke" u Kantonu Sarajevo (KS) mogla bi biti okončana uprkos potpori dijela međunarodne zajednice, pohvalama američkog izaslanika za Balkan Matthewa Palmera Vladi KS i izvještaju Reinharda Priebea Europskoj komisiji u kojem je ''multietnička'' Vlada KS označena kao "svijetli primjer" u borbi protiv korupcije, piše Deutsche Welle.

"Šestorka" koju su činile Naša stranka (NS) Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NP), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, morat će odstupiti sa vlasti nakon dogovora DF-a i SBB-a sa Strankom demokratske akcije (SDA) o savezništvu na državnoj i federalnoj razini, te u KS.

Dogovoru su prethodile oštre kritike SDA na račun "šestorke". Predsjednik SDA Bakir Izetbegović zahvalio je Palmeru što kritikuje Milorada Dodika, ali mu je zamjerio zbog pohvala "šestorci".

"Palmer nema dovoljno informacija, pa aktualnu vlast u KS predstavlja kao alternativu, zanemarujući njihove korupcijske afere, izostanke rezultata ali i činjenicu da te političke stranke nemaju nikakvu relevantnost izvan KS", naveo je Izetbegović.

Pojašnjavajući za DW ove optužbe, SDA navodi da "aktualna Vlada KS nije izraz demokratske volje građana, jer SDA je pobijedila na izborima i odstranjena je postizbornim inženjeringom".

Kazao je to predsjednik Županijskog odbora SDA Asim Sarajlić, govoreći o zaslugama ove stranke u obrani BiH i očuvanju "multietničkog i pluralističkog identiteta", glavnog grada BiH.

"SDA je organizirala i obranu i obnovu Sarajeva koje je bilo uništeno tijekom četverogodišnje opsade".
Vladi KS i premijeru Edinu Forti (NS) Sarajlić zamjera što "nisu obnovili nijedno javno dobro".

"Sve se i dalje svodi na obećanja. Imaju na raspolaganju više od milijardu maraka proračuna", kaže Sarajlić, iznoseći optužbe za nenamjensko trošenje sredstava.

"Umjesto da troše taj novac za dobro građana, počeli su da ga troše za svoje osobno dobro. Sami članovi Vlade svjedočili su o tome, ministrica je javno govorila o tome da je predsjedavajući Županijske Skupštine Elmedin Konaković (NP) vršio pritisak da se njegovim poznanicima dodijeli projekt od 500.000 maraka...", navodi Sarajlić.

Kopirati
Drag cursor here to close