Kosovski boj

Izetbegović optužuje za izvrtanje, Vučić priprema odgovor

Predsjednik Srbije smatra kako će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića imati dalekosežne političke i pravne posljedice
Vijesti / Politika | 14. 11. 2017. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave'', objavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Kako se navodi u priopćenju, tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

''Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti. Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istodobno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra kako će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Vučić je ocijenio da je intervju Izetbegovića za Deutsche Welle, u kojem iznosi stav o priznanju samoproglašenog Kosova, veoma kompleksan i mijenja mnoge stvari u regiji.

"Nije rekao samo da se nada priznanju Kosova i nije samo to da se integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči uz šalicu kave i ratluk dijelove svoje teritorije, već je riječ o dijelovima naše teritorije gdje se neko miješa u naše odnose, a da za to nema nikakvu osnovu", rekao je Vučić novinarima.

Istaknuo je kako mnoge stvari u regiji danas izgledaju mnogo drugačije nego jučer, te da se u dugoročnom smislu mnogo toga promijenilo.

Vučić danas nije htio da otkrije šta će biti srpski odgovor Izetbegoviću, jer želi proći nekoliko dana, ali je upitao kako bi reagirala međunarodna zajednica da je on rekao nešto slično.

"Kako bi reagirali da sam rekao da Republika Srpska treba biti neovisna? Mislim da bi me otjerali u Haag u roku od 15 dana. Međutim, na račun Srbije svi mogu da izgovore sve što požele. Ne boli me to toliko, koliko me boli šutnja iz svijeta i priče da se sve strane smire", rekao je Vučić.

Kaže kako ne zna stoji li iza Izetbegovićeve izjave netko iz međunarodne zajednice, ali da može jamčiti da suze srpskog naroda neće naići ni na tugu, ni na plač međunarodne zajednice, jer oni podrazumijevaju da samoproglašeno Kosovo treba biti nezavisno i ne zanima ih teritorijalni integritet Srbije.

"Netko u svijetu smatra kako Srbija nije dovoljno poražena dok nije zgažena. Moj posao je da ne dozvolim da Srbiju pregaze i građane Srbije ponize", rekao je Vučić i dodao da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor.

Ocijenio je kako je ovo veoma teško vrijeme za Srbiju, jer je u trenutku kada je uspjela ekonomski brod da izvuče iz krize upala u politički nestabilne vode, i to ne svojom krivicom.

"Mora nam biti jasno da trebamo pametno raditi, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice", rekao je Vučić i dodao da je Izetbegovićeva izjava mnogo ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenutku može sagledati.

Vučić je potvrdio da je, nakon izjave Izetbegovića, za četvrtak, 16. studenog sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti riječi o najosjetljivijim pitanjima u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close