Od-do

Izetbegović: Onako kao što je Čović u ladici držao ugovor sa Islamskom zajednicom, kako Bevanda u ladici drži aranžman sa MMF-om

"Pogledajte koliko pozicija ima HDZ, koliko blok bošnjačkih stranaka. Nemojte nas stavljati u isti koš", kazao je.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2020. u 19:26 Bljesak.info
Izetbegović za N1

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentirao je rad Fadila Novalića i sporne nabavke respiratora i medicinske opreme tijekom pandemije korona virusa u BiH.

Prema njegovom mišljenju - Fadil Novalić nije nabavljo respiratore, bilo je grešaka u procesu, a to je opisao kao partiju brzopoteznog šaha.

Novac od MMF-a stoji i dalje na računu - tko blokira njegovu raspodjelu?

"Znate to kao i ja. Blokira stav HDZ-a da se na protuustavan način kantoni uvedu u odluke Vijeća ministara. To je iracionalan zahtjev. Evo i da postignu to, ne znam šta je krajnji cilj toga. Neka vidljivost kantona, politička potreba pred izbore. Šta se dobija? Samo tri kantona u kojima živi 200.000 stanovnika su dominantno hrvatska. Ne vidim ni politički dobitak, a gubitak je ogroman. Upravo za Livanjski kanton, za Posavski kanton", kazao je.

Novac će čekati na raspodjelo sve dok ne prestanu sa iracionalnim zahtjevima i protuzakonitim politikama.

"Ne možemo pozicionirati kantone kako to neki žele zbog političkih potreba. Građani trebaju novac u ovom trenutku. Vijeće ministara poznaje RS i FBiH, unutarnja podjela FBiH se ne tiče Vijeća ministara", naveo je Izetbegović.

Budući da je Vlada FBiH u mandatu već šestu godinu, kada se može očekivati nova, izabrana na izborima 2018. godine?

"Ponovo se vraćamo na ponašanje HDZ-a. Što se tiče SDA, trebalo je formirati jučer, a ne danas. Trebalo je formirati prije godinu i pol dana. HDZ ne želi i može im se. Imaju predsjednika FBiH, rade šta rade. Čavara pola godine drži novi saziv, dopune izmjene Ustavnog suda u ladici. Onako kao što je Čović u ladici držao ugovor sa Islamskom zajednicom, kako Bevanda u ladici drži aranžman sa MMF-om. Ne razumijem šta se time postiže", poručio je.

SDA nikada ne radi takve stvari, nego uvijek plaća cijenu - konstatirao je.

"Pogledajte koliko pozicija ima HDZ, koliko blok bošnjačkih stranaka. Nemojte nas stavljati u isti koš", kazao je.

"Izborni rezultati su im dali te pozicije. Kada od 18 pozicija dobiju 13 ili 14 moogu se ovako ponašati. Morate da popuštate, da pravite kompromise. Postoje konstruktivni, koji daju i nalaze rješenja i oni koji prave probleme. Nemojte nas stavljati u isti koš", kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close