izborni zakon

Izetbegović odbio prijedlog Amerikanaca: ''S Komšićem imam dogovor''

''ako želite riješiti stvar s izborom člana Predsjedništva, tada trebamo riješiti i problem koji živimo tri godine, a to je jedan Dom naroda koji ne dopušta da se formira nova federalna 'Vlada'', kaže Izetbegović.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2021. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedatelj Doma naroda BiH, izjavio je da je dans razgovarao s američkim izaslanikom Matthew Palmer i veleposlanikom SAD Ericom Nelsonom.

''Naravno tema je bila trenutna situacija u BiH, kriza, blokada, ali prije svega mogućnosti da se usvoje izmjene Izbornog zakona, odnosno potrebne izmjene Ustava koje bi vodile izmjenama Izbornog zakona. Palmer nije donio nikakav prijedlog. Ono što on očekuje je da Čović i ja razriješimo taj čvor. Ja sam mu kazao, po tko zna koji put, da to nije put. Dakle, Čović i ja sami da nađemo najidealnije rješenje ono neće proći zbog toga što je ignoriralo poziciju ostalih stranaka koje su s nama u Parlamentu. To se potpuno mora otvoriti na način, ne samo da sudjeluju parlamentarci, nego svi zainteresirani u ovoj zemlji. Tako da sam ja tu stvar odbio, ali smo se dogovorili da se proširi pregovaračka ekipa na predsjednike parlamentarnih stranaka, uz mene koji predstavljam, da tako kažem, volju bošnjački opredijeljenih glasača. To su i ljevičari, građanske opcije koje imaju dva ili tri puta više ruku u Parlamentarnoj skupštini od HDZ-a. Tako da njih je iracionalno pokušati zaobići. Oni moraju predstavljati interese svojih glasača, svoje vlastite stavove itd'', rekao je Izetbegović, prenosi Dnevni avaz.

Navodi da je brisanje etničkog prefiksa u Predsjedništvu BiH i Domu naroda FBiH moguće izvesti ako bude suglasnosti kod stranaka iz srpskog korpusa, HDZ-a i ljevičarskih stranaka.

''Mislim da će biti suglasnosti ako svi nađu svoj interes u tome. Dakle ako se HDZ-u ponudi model poput recimo Travanjskog paketa koji će davati 90 posto šanse da Hrvati izaberu jednog od tri člana Predsjedništva, bez tog prefiksa hr, a ako ljevičarske stranke dobiju zauzvrat npr. svođenje funkcije domova naroda na isključivu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Tada bi se napravio neki balans i to bi imalo šanse da dobije dvotrećinsku podršku. Bez tretiranja i domova naroda, njihove funkcije, mislim da nema šansu da prođe'', kazao je.

Indirektan izbor

Izetbegović pojašnjava da je Travanjski paket imao za cilj riješiti presudu Sejdić-Finci, dati mogućnost svakome da bira i da bude biran.

''U isto vrijeme povećati šanse, jer indirektni izbor, faktički ne možete izabrati jednog od tri člana Predsjedništva bez volje hrvatskih predstavnika, i skoro garantirati da će to biti Hrvat. Ili onaj koga Hrvati odaberu u Parlamentarnoj skupštini. Fileov model je isto to samo na direktan način. Ja s Komšićem imam dogovor kojeg se kanim držati, da ćemo zastupati zajedno ono što se dogovorimo. Ja ću njega pokušati da uvjerim da je bolje ići direktno. Ako ćemo dobiti jedan te isti rezultat onda je bolje sačuvati direktni izbor. Ako prepustimo kroz indirektni izbor i ovu stvar predsjednicima stranaka, konkretno Dodiku, Čoviću itd., tko zna kada ćemo imati formirano Predsjedništvo BiH. Ovako ga uvijek imamo nakon nekih 30-40 dana'', rekao je.

Ističe da je imao sastanak s Nerminom Nikšić koji zastupa iste stavove kao SDA.

''Ako Čović želi da riješi jedan zahtjev, jednu frustraciju hrvatskog korpusa onda treba da ima u vidu i zahtjev i frustraciju, bojazni građanskih, ljevičarskih stranaka. Tako da otprilike isto nastupamo i mislim da ćemo to staviti i na papir. Dakle vrlo jednostavno, minimalistički - ako želite riješiti stvar s izborom člana Predsjedništva, tada trebamo riješiti i problem koji živimo tri godine, a to je jedan Dom naroda koji ne dopušta da se formira nova federalna Vlada, da se popuni Ustavni sud itd."

Najveća kriza u BiH od završetka rata

Kaže da bi ga radovalo kada bi visoki predstavnik nametnuo stvari koje se odnose na transparentnost i integritet izbornog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close