Marko Radić

Izetbegović o Radiću: Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH

SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja'', rekao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2018. u 18:38 Bljesak.info
Kopirati

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je zloupotreba prava i politike dovela do oslobađanja Marka Radića.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zloupotrebe prava i politike su dovele do oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića koji je pravomoćno osuđen na zatvor. SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja'', rekao je Izetbegović i dodao:  

''Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH. Vrijeme je da se rukovodstvo emancipira spram ratnih zločina i udruženih zločinačkih poduhvata u BiH", prenosi N1.

Podsjećamo, povodom smanjena presude Marku Radiću oglasio se i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

''U posljednjih par dana suočeni smo s, najblaže rečeno, nekorektnim  pisanjem nekih medija, ali isto tako i nekorektnim i tendencioznim  nastupima izvjesnih  političkih aktera u BiH, a u svezi predmeta Radić Marko'', priopćio je ministar pravde BiH Josip Grubeša navodeći kako ''na izvjestan način mogu prihvatiti da se radi o suštinskom nepoznavanju materije o kojoj je riječ ali  je neprihvatljivo i nedopustivo  prikupljanju jeftinih političkih poena dovodeći na taj način  javnost u zabludu''.

Ističe se kako je u dijelu  Ministarstva pravde BiH  koji se bavi suradnjom s domaćim ali i inozemnim pravosuđem obuhvaćeno izvršenje kaznenih sankcija, koje za prioritet ima zatvorenika i njegov program resocijalizacije.

Imajući u vidu kompleksnost predmeta ni jedan se ne smije jednostrano promatrati kako to neki žele prikazati, pritom koristeći  bol žrtava da si osiguraju kvazi-političku premoć.

''Pitanje svrhe kažnjavanja i satisfakcije žrtava je, donekle, u mjerodavnosti pravosuđa u BiH i to tako mora ostati. Sud BiH je u konkretnom predmetu cijenio obilježje kaznenog djela i sve okolnosti, te sukladno domaćem zakonodavstvu izrekao presudu i kaznu. Tada osuđenik potpada pod sustav izvršenja kaznenih sankcija gdje je akcenat na osuđeniku i njegovom odsluženju kazne, te njegovom tretmanu. Žao mi je što su, izgleda neki 'pro europski orijentirani političari', za to da se za neke zatvorenike, po njihovom političkom sudu i uvjerenju, izgubi ključ od ćelije, što jednostavno po međunarodnim standardima to nije moguće i prihvatljivo, bez obzira na pojedinačne stavove i viđenja. Ovim ili sličnim stavovima se na taj način osporavaju i drugi pravni instituti koji su ustanovljeni u korist osuđenog ,kao što su pomilovanje, uvjetni otpust ili amnestija. Svrha kazne je specijalna i generalna prevencija a ne da se vrati osuđeniku istom mjerom. To je demokratski i moderan sustav i mi njemu težimo'', navedeno je u ministrovom priopćenju.

Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.

Radić, koji je zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, sada će po novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje.

Kopirati