Marko Radić

Izetbegović o Radiću: Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH

SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja'', rekao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2018. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je zloupotreba prava i politike dovela do oslobađanja Marka Radića.

"Zloupotrebe prava i politike su dovele do oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića koji je pravomoćno osuđen na zatvor. SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja'', rekao je Izetbegović i dodao:  

''Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH. Vrijeme je da se rukovodstvo emancipira spram ratnih zločina i udruženih zločinačkih poduhvata u BiH", prenosi N1.

Podsjećamo, povodom smanjena presude Marku Radiću oglasio se i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

''U posljednjih par dana suočeni smo s, najblaže rečeno, nekorektnim  pisanjem nekih medija, ali isto tako i nekorektnim i tendencioznim  nastupima izvjesnih  političkih aktera u BiH, a u svezi predmeta Radić Marko'', priopćio je ministar pravde BiH Josip Grubeša navodeći kako ''na izvjestan način mogu prihvatiti da se radi o suštinskom nepoznavanju materije o kojoj je riječ ali  je neprihvatljivo i nedopustivo  prikupljanju jeftinih političkih poena dovodeći na taj način  javnost u zabludu''.

Ističe se kako je u dijelu  Ministarstva pravde BiH  koji se bavi suradnjom s domaćim ali i inozemnim pravosuđem obuhvaćeno izvršenje kaznenih sankcija, koje za prioritet ima zatvorenika i njegov program resocijalizacije.

Imajući u vidu kompleksnost predmeta ni jedan se ne smije jednostrano promatrati kako to neki žele prikazati, pritom koristeći  bol žrtava da si osiguraju kvazi-političku premoć.

''Pitanje svrhe kažnjavanja i satisfakcije žrtava je, donekle, u mjerodavnosti pravosuđa u BiH i to tako mora ostati. Sud BiH je u konkretnom predmetu cijenio obilježje kaznenog djela i sve okolnosti, te sukladno domaćem zakonodavstvu izrekao presudu i kaznu. Tada osuđenik potpada pod sustav izvršenja kaznenih sankcija gdje je akcenat na osuđeniku i njegovom odsluženju kazne, te njegovom tretmanu. Žao mi je što su, izgleda neki 'pro europski orijentirani političari', za to da se za neke zatvorenike, po njihovom političkom sudu i uvjerenju, izgubi ključ od ćelije, što jednostavno po međunarodnim standardima to nije moguće i prihvatljivo, bez obzira na pojedinačne stavove i viđenja. Ovim ili sličnim stavovima se na taj način osporavaju i drugi pravni instituti koji su ustanovljeni u korist osuđenog ,kao što su pomilovanje, uvjetni otpust ili amnestija. Svrha kazne je specijalna i generalna prevencija a ne da se vrati osuđeniku istom mjerom. To je demokratski i moderan sustav i mi njemu težimo'', navedeno je u ministrovom priopćenju.

Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru.

Radić, koji je zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, sada će po novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje.

Kopirati
Drag cursor here to close