Očekuje se puno

Izetbegović o izborima: Most(ar) je srušen

''Degradirana je pozicija Bošnjaka i sada se od nas očekuju nove koncesije koje će dalje degradirati poziciju Bošnjaka i garantirati da će gradonačelnik zauvijek biti Hrvat. Mi to nećemo uraditi", izjavio je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2020. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Očekujemo da se dese izbori u Mostaru. Pokušavamo približiti stavove, ali HDZ previsoko drži ljestvicu. Nisam optimista. Čak i kada njima ide u korist, odbili su jedno dobro rješenje kada smo pregovarali o Sejdić-Finci. Ne mislim da će biti na Mostaru spremni da naprave realno i racionalno rješenje. Ako se to desi, Ustavni sud i Središnje izborno povjerenstvo neka naprave posao'', poručio je čelnik SDA Bakir Izetbegovć za televiziju N1.

Rekao je kako se "očekuje tu puno od Bošnjaka i od bošnjačke strane''.

''Ja bih to sada rekao ovako, Mostar je srušen, nije ga je srušila bošnjačka strana. Most je srušen, nije ga je srušila bošnjačka strana. Bošnjaci su od šest opština imali tri, ta pozicija je srušena od visokog predstavnika. Ustavni sud se pridružio i degradirao poziciju Bošnjaka. Imali su dogradonačelnika pa je i to ukinuto od visokog predstavnika. Degradirana je pozicija Bošnjaka i sada se od nas očekuju nove koncesije koje će dalje degradirati poziciju Bošnjaka i garantirati da će gradonačelnik zauvijek biti Hrvat. Mi to nećemo uraditi", izjavio je Izetbegović za N1.

"Oni koji su rušili pozicije Bošnjaka, statut, Ustavni sud, visoki predstavnik, neka urade što su počeli ili neka se usuglase", dodao je.

Podsjetimo, s druge strane, iz mostarskog ogranka HDZ-a BiH za Bljesak.info je rečeno kako je općepoznata činjenica kako je sadašnji većinski sastav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nezakonito imenovan, kroz, kako navode, ''nesretnu parlamentarnu diverziju u ožujku ove godine''.

''I takav, nelegalan većinski sastav SIP-a je istina raspisao lokalne izbore, ali pravo je pitanje danas: kakve i na temelju čega? Ono najbolnije za Mostar, lokalni izbori nisu raspisani, što predstavlja sramotu za dio Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, kao jedinog zakonodavnog tijela koje ima ovlasti i punu odgovornost ovo pitanje konačno riješiti'', navodi mostarski HDZ BiH.

I u nedavnom intervjuu za Večernjak čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako je, kad su u pitanju izbori u Mostaru, prva stvar spor glede legitimiteta SIP-a u sadašnjem sazivu.

''Ako je netko organiziran izvan zakona, procedura i kriterija, onda on ne može imati legitimitet. Druga stvar je to da bi lokalni izbori trebali biti organizirani u prvom tjednu listopada, što mi podržavamo. Jedini naš uvjet je da se oni organiziraju transparentno, da se mogu nadzirati. Ako nema uvjeta da se oni organiziraju, onda treba sjesti tamo gdje treba, a to je Parlamentarna skupština BiH i dogovoriti što uraditi. Vidjet ćemo i do kada će trajati izvanredno stanje i ima li uopće uvjeta za komuniciranje'', rekao je.

 


Naime, Ustavni sud BiH je 2010. godine po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) poništio odredbe Izbornog zakona BiH o načinu biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest gradskih područja.

Nakon toga je članica Naše stranke Irma Baralija prošle godine pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu dobila presudu protiv BiH jer u Mostaru 100.474 birača upisana u registar godinama ne mogu birati tijela vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close