Što je emanet, nego briga

Izetbegović o amanetu: To je cjepidlačenje

"Što je amanet, nego briga. Ostaviti nekome u emanet je ostavit mu brigu nad nečim. EU i pojedine zemlje Europe su dale snažnu podršku BiH obnašale emanet i imale obavezu prema ovoj zemlji'', rekao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2017. u 09:54 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), izjavio je da je Predsjedništvo SDA na sjednici usvojilo šest zaključaka, javlja agencija Anadolija.

"Pozdravljamo zaključke Vijeća za vanjske poslove Europske unije (EU) koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, posebno o tome da se ne treba poduzimati nijedan zakonodavni niti politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda. Naprotiv, moraju se poduzeti koraci kako bi se ova presuda implementirala", rekao je Izetbegović. 

Predsjedništvo SDA smatra da je nužno odmah pristupiti izmjenama izbornog zakona kako bi se implementirale presude Ustavnog suda BiH vezane za Dom naroda Federacije i za Mostar.

"Smatramo i da rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a predstavlja novo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i novi udar na suverenitet BiH. Pitanje vanjske politike i odbrane u ovoj oblasti je isključivo državno pitanje", naglasio je Izetbegović.

Dodao je kako Predsjedništvo SDA poziva sve parlamentarne političke stranke da podrže izmjene zakona o trošarinama jer, kako je kazao, to nema alternativu u vezi sa cestovnom infrastrukturom.

"Osuđujemo političke pritiske i napade na pravosudne institucije BiH koji su u posljednje vrijeme eskalirali", istakao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje šta ga plaši u BiH, istaknuo je kako ga plaši odlazak mladih ljudi.

"Gubimo supstancu. Tko će hraniti stare ljude u ovoj zemlji za 10-20 godina", rekao je Izetbegović, dodajući kako će biti teško spriječiti ovaj problem.

Na pitanje o tome kako mediji na različite načine tumače njegovu izjavu o tome kako je njegov otac Alija Izetbegović ostavio BiH Recepu Tayyipu Erdoganu u amanet, istaknuo je kako je to cjepidlačenje.

"Što je amanet, nego briga. Ostaviti nekome u amanet je ostavit mu brigu nad nečim. EU i pojedine zemlje Europe su dale snažnu podršku BiH obnašale emanet i imale obavezu prema ovoj zemlji. Turska predstavlja OIC u PIC-u. Moj rahmetli otac zaista jeste prepoznao jednog nadolazećeg lidera i njemu ostavio ostavio u emanet na samrtničkoj postelji zaduženje da on osobno ne zaboravi takvu obavezu. Pogledajte na kakav način taj emanet obnašaju Srbija i Hrvatska, kako ulaze u BiH, kakve izjave daju. I onda se izvuče pincetom jedna ovakva izjava", rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close