Zahvalan na posvećenosti

Izetbegović o Ashdownu: Iskreni prijatelj BiH

''Lordu Ashdownu smo zahvalni i za nesebičnu posvećenost Bosni i Hercegovini i nakon okončanja mandata u našoj zemlji'', kaže Bakir
Vijesti / Politika | 23. 12. 2018. u 11:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u povodu smrti lorda Paddyja Ashdowna uputio telegram sućuti obitelji Ashdown i Vince Cableu, predsjedniku Liberalnih demokrata.

''Bosna i Hercegovina je od proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja u lordu Ashdownu uvijek imala iskrenog prijatelja'', kazao je Izetbegović.

Naglasio je da će posebno pamtiti njegov angažman na čelu Ureda visokog predstavnika, kada je svojom odlučnošću, energijom i političkim iskustvom presudno utjecao na provođenje važnih reformi u BiH te da je u vrijeme mandata lorda Ashdowna ojačan kapacitet institucija Bosne i Hercegovine i trasiran njen put prema euroatlantskim integracijama.

''Lordu Ashdownu smo zahvalni i za nesebičnu posvećenost Bosni i Hercegovini i nakon okončanja mandata u našoj zemlji. Svjedočili smo da je i posljednje dane svog života posvetio stanju u Bosni i Hercegovini, snažno zastupajući njene interese'', navodi se u telegramu Izetbegovića, priopćeno je iz SDA.

U povodu smrti  Paddyja Ashdowna, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram sućuti obitelji Ashdown i Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

 ''Duboko me rastužila vijest o smrti lorda Paddyja Ashdowna. Bosna i Hercegovina je ostala bez velikog i iskrenog prijatelja. Lorda Ashdowna ćemo pamtiti kao čovjeka koji je svojim energičnim angažmanom na čelu Ureda visokog predstavnika snažno utjecao na provođenje važnih reformi koje su u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i kojima je trasiran naš put prema euroatlanskim integracijama. I nakon okončanja mandata u Bosni i Hercegovini lord Ashdown nesebično je bio posvećen našoj zemlji. Za sve ono što je učinio za Bosnu i Hercegovinu, izražavam mu duboku zahvalnost. Primite izraze moje iskrene sućuti'', naveo je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close