Lider SDA

Izetbegović za koaliciju s BH blokom u Mostaru

''Treba biti realan i zreo, te prihvatiti izbor glasača u Mostaru'', naveo je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2021. u 16:48 Fena
Izetbegović: Nisam zadovoljan radom Vijeća ministara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako bi u Mostaru koalicija između BH Bloka i koalicije za Mostar bila prirodna.

Izrazio je uvjerenje da bi gradonačelnik Mostara trebao biti čovjek kojem su građani dali najviše glasova i da tu treba slušati opredjeljenje glasača.

''Zlatko Guzin je dobio najveći broj glasova kada je u pitanju probosanska strana. Sve ostalo nije opcija jer možemo ući u politička previranja koja mogu potrajati sljedećih pola godine ili godinu, a to nam ne treba. Treba biti realan i zreo, te prihvatiti izbor glasača u Mostaru'', naveo je Izetbegović.

Tko je kriv?

Izetbegović je istaknuo kako nije zadovoljan radom Vijeća ministara.

''Vrijeme je da se Vijeće ministara uozbilji i da počne konkretnije raditi, predlagati strategije koje se odnose na napredak BiH na njenom europskom putu. Srušiti kuću, a nemati plan kako ćete napraviti novu je neodgovorna stvar'', kazao je Izetbegović.

Potrebno je, dodao je, pitati se da li je moguće smijeniti Vijeće ministara i što bi se tada dobilo.

''I tada bismo mi bili krivi za totalnu blokadu koja bi se dogodila. Prema tome treba jasno napraviti algomitar šta će se desiti ako to učinimo, imamo li ruke za to, kako će se HDZ ponašati, itd'', istaknuo je.

Ističe da ako Vijeće ministara u 2021. godini nastavi raditi kao u 2020. godini, morat će se ozbiljno razmotriti koje korake treba poduzeti, ali smatra da su se neke stvari ipak promijenile te da je kritika SDA pomogla u tome.

Na pitanje o mogućnosti raspuštanja Doma naroda PSBiH kazao je da je to veoma teško učiniti ako u tom projektu ne učestvuju i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

''U te stvari se ne treba upuštati ako ne vidimo izlaz, zadnju točku takve akcije. Zbog toga je SDA jučer podržala aktualni saziv Vijeća ministara'', objasnio je.

Podsjetio je da je SDA dala podršku da se na današnjoj sjednici razgovara o migrantskoj krizi u BiH, ali da nije bilo podrške predstavnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ-a.

Europski put

''Tu se dogodio zanimljiv preokret kada je u pitanju Europska unija, koji je izazvao jak otpor SDA. Prije nekoliko mjeseci smo rekli da se za rješavanje migrantske krize računa isključio na dijelove Federacije BiH s većinskim bošnjačkim stanovništvom i na bošnjačke kadrove koji treba da se bave tim problemom. Europska unija je ipak nastojala da i dalje ide u tom smjeru, ali sada su se uvjerili da to nije pravi put'', podvukao je Izetbegović.

Sada su, kaže, stigle izjave ozbiljnih europskih političara koji šalju poruke liderima HDZ-a i SNSD-a Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku da je vrijeme da se pritisak migrantske krize ravnomjernije rasporedi.

 

Predstavnički dom PSBiH na jučerašnjoj sjednici podržao je Prijedlog zakon o sukobu interesa i koji bi trebao podržati i Dom naroda te je lider SDA najavio da će ta stranka podržati što je potrebno za BiH na njenom europskom putu.

Izrazio je nadu da će uskoro biti usvojena i druga dva važna zakona o VSTV-u i javnim nabavkama što su neki od uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji, a istaknuta su među 14 prioriteta iz posljednjeg Mišljenja Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close