'Nedostajali su'

Izetbegović: Nećemo pregovarati s HDZ-om

Kad je u pitanju direktni model SDA nije pristala da se o njemu govori dok se ne slože i ostale ''probosanske stranke'' poput SDP-a i DF-a, naveo je Bakir Izetbegović.
Vijesti / Politika | 28. 10. 2021. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka s predstavnicima HDZ-a BiH u zgradi Izaslanstva EU u Sarajevu kazao kako ne postoje dvije izborne jedinice u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali postoje dvije u državi Bosni i Hercegovini. "Jedna je FBiH, a druga je RS", dodao je on, piše N1.

Izetbegović je od ''prijatelja iz međunarodne zajednica'' tražio da se u razgovore u vezi sa izbornom reformom involviraju i ostale stranke, posebno iz Federacije.

''Nedostajali su nam večeras'', poručio je predsjednik SDA.

Video: Izetbegović: Neće biti pregovora HDZ-a i SDA 

Kad je u pitanju direktni model SDA nije pristala da se o njemu govori dok se ne slože i ostale ''probosanske stranke'' poput SDP-a i DF-a, naveo je Bakir Izetbegović.

''Zasad smo samo na indirektnom modelu. Ja ne bih pristao na asimetrični model'', istaknuo je prvi čovjek Stranke demokratske akcije.

Na pitanje N1 kako komentara izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je za rješenje situacije u BiH potreban sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića s njim, Vučićem i Erdoganom – Izetbegović je odgovorio kako mu je kazao da to ne radi.

''Milanović me zvao i predložio mi takvu stvar. Ja sam mu rekao da to ne radi. Mi imamo prijatelje iz SAD-a i Bruxellesa i mi bi smo njih 'ohladili' i amnestirali od obveza s takvim pristupom. Ako bi prihvatili takav pristup da tri etničke stranke s tri velika brata da se samo dogovaraju – to bi bilo neprihvatljivi za ostale stranke u BiH koje nisu jedna od ove tri'', zaključio je Bakir Izetbegović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close