Na stotinama pozicija

Izetbegović: HDZ ima duplo više nego što im Ustav garantira

''Sve to treba uzeti u obzir. Dovesti u red, izbalansirati i lakše će nam svima biti“
Vijesti / Politika | 21. 09. 2021. u 21:39

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) smatra da je još uvijek rano za procjene rada i poteza novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

"Prvo je došao u jednom vrlo neugodnom, u trenutku jedne pobune faktički zbog odluke o donošenju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje zločinaca. Došao je u jedno stanje koje je pod upalom. Rusija i Kina su dovele u pitanje njegovo imenovanje, on ima poziciju koja je uzdrmana. Mislim da je to jedan od razloga zbog kojih je njemačka kancelarka Angela Merkel otišla u Beograd, da tu stvar smiruje. Neke njegove izjave su odveć tendenciozno shvaćene. Malo su Bošnjaci ponekad pretjerano osjetljivi, nisu sigurni. Dolazi čovjek iz CDU, hoće li držati samo hrvatsku stranu... Ja vjerujem Nijemcima, da su to korektni ljudi. Da se oni tu neće stavljati ni na čiju stranu, da će raditi svoj posao. U ovome trenutku je možda u defanzivi izvjesnoj, ali znate kako je s Nijemcima i kad 2:0 gube vi znate da se do devedesete minute to može pretvoriti u 3:2 ili 4:2 za Njemačku stranu. Ja očekujem od jednog gabaritnog njemačkog političara, koji predstavlja njemačku politiku koja ne zna odustajati, ne zna za poraze, da pomogne Bosni i Hercegovini“, rekao je Izetbegović.

Kada je u pitanju rješenje pitanja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini da "smo jako blizu i jako daleko“.

"Što se tiče samog rješenja jako smo blizu. Konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini imaju pravo biti zastupljeni. To je ono na čemu inzistira HDZ i imaju pravo štiti vitalni nacionalni interes, to je Ustav, i mi inzistiramo na ovome drugom. Dakle, oni na predstavljanju, mi na vitalnom nacionalnom interesu. Dakle, ne može strana koju predstavlja predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dobiti ono što traži u Predsjedništvu BiH, i u isto vrijeme kroz presudu 'Ljubić' reducirati volju hrvatskog naroda na par općina u Hercegovini i srednjoj Bosni i dominirati potpuno kroz to životom u Federaciji BiH. Reći nam kao što nam sad kaže 'nećete dobiti federalnu vladu, popunu Ustavnog suda, neće dobiti ugovor s Islamskom zajednicom u BiH'. Nemaju pravo na to, imaju pravo štititi vlastiti nacionalni interes. Nemaju pravo da manjina u parlamentu, HDZ, koja čini možda petinu, u državi možda osminu, da nameće svoju volju. Dakle, ova zemlja je sva bazirana na tome kako učiniti da niko ni nad kim ne dominira. Da Hrvati kao najmalobrojniji narod da se osjećaju reklasiranim, da se ne boje većine ili da ne pokušavaju oni kao manjina sad da dominiraju nad većinom u parlamentu. To se po meni da vrlo lako riješiti. Dakle, vrlo smo blizu ako ima zrelosti s druge strane, ako ima prihvaćanja toga da u ovoj zemlji koja je sastavljena od dva entiteta, tri naroda, imamo četiri političke grupacije. Četvrta su ljevičarske stranke, građanske stranke, kojih je tri puta više, imaju tri puta više ruku u parlamentima od HDZ-a, da im nema HDZ pravo gušiti, uzimati pravo na politički život. Ako ima te spremnosti, onda smo strašno blizu. Ali, kao što rekoh, strašno smo daleko ako se pokuša evo ovako 'dajte vi ono za što smo zainteresirani, a ovo ostalo hoćemo sve da zadržimo tako da mi ustvari dominiramo nad drugima kroz priču da se nad nama ne dominira'. HDZ uporno inzistira da pozicija člana Predsjedništva BiH pripadne njima, gdje oni smatraju da su izgubili. Neki dan smo radili jednu analizu gdje smo vidjeli da na stotinama pozicija HDZ ima duplo više pozicija nego što im ti Ustav garantira. Dakle, sve to treba uzeti u obzir. Dovesti u red, izbalansirati i lakše će nam svima biti“, rekao je Izetbegović.

Govoreći o bojkotu rada u državnim institucijama koji provode predstavnici iz entiteta RS, Izetbegović je kazao da svi imaju problem od bojkota.

"I srpska strana i mislim da je njima teže. Ekonomski RS stoji slabije, daleko je zaduženija od Federacije BiH, primanja su otprilike 20 posto niža. Iseljavanje je nešto brže iz RS-a nego iz Federacije BiH, mislim da im ovo sve skupa ne treba. Oni su se na ovu stvar odlučili da bi u startu obeshrabrili visokog predstavnika, da bi destabilizirali njegovu poziciju, da ustvari učine da on više ne posegne za bonskim ovlastima. Do kada će potrajati ne mogu da prognoziram ali mislim da će se to sve polako kroz oktobar, novembar, do kraja godine istopiti i da će biti spremni za to da se s blokadama prekine jer će i njih sve skupa to pogađati“, zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close