Radončić u Mostaru

Izetbegović i Džaferović su 2004. i 2008. godine Mostar svjesno prepustili HDZ-u

''Za Bešlića je, vjerovali ili ne, glasao i njegov protukandidat iz SDA Suad Hasandedić'', rekao je Radončić.
Vijesti / Politika | 25. 08. 2018. u 23:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fahrudin Radončić je u Mostaru rekao kako je SDA ovaj grad prepustila HDZ-u i kako su još 2004. godine tadašnji predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Bariša Čolak potpisali sporazum SDA i HDZ-a koji je samo na papiru garantirao stabilnost i jednakost u Mostaru.

Ovo je rekao u dvorani Narodnog pozorišta u Mostaru na unutarstranačkoj tribini SBB-a gdje je nastupio kao predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

''Rahmetli Sulejman Tihić kao svoje izaslanike poslao je Izetbegovića i Džaferovića, koji su napravili dogovor s Barišom Čolakom, i sudbinu i Bošnjaka, ali i grada u cjelini, prepustili Čoviću i drugima. Danas mene optužuju za prijateljstvo s Čovićem, a oni su napravili najveću nepravdu ovom gradu i našem narodu. Neću da licitiram da li je u pitanju neznanje ili tajni dogovor o podjeli Mostara na dvoje'', izjavio je Radončić.

Još gore, rekao je, SDA je svoju pobjedu poklonila HDZ-u.

''Prije imenovanja Ljube Bešlića, prethodio je sastanak u Gradskom odboru SDA. Iz Sarajeva su stigli izvršitelji sporazuma Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, kako bi lokalnim SDA-ovcima sugerirali da na sjednici Gradskog vijeća glasaju za HDZ-ovog kandidata Bešlića. Radilo se o klasičnom ''zavrtanju ruku'' iz stranačke centrale u Sarajevu. Izetbegović i Džaferović su došli i otvoreno zatražili podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika. Za Bešlića je, vjerovali ili ne, glasao i njegov protukandidat iz SDA Suad Hasandedić'', naglasio je Radončić, pojasnivši da je sve što je rekao citat iz ''Dnevnog lista'', koji je prenesen u Dnevniku TV1, te da sve to najbolje potvrđuje na što su spremni samozvani zaštitnici Bošnjaka.

Foto: PR / Radončić na unutarstranačkoj tribini SBB-a u Mostaru

Sve se ovo isto ponovilo se i 2008. godine, dodao je Radončić, poručivši: ''Nikada nećemo sudjelovati u ovakvim stvarima! Ovdje se opet pokazuje neophodnost bošnjačkog jedinstva i nove bošnjačke politike koja neće uzimati tuđe, ali će po svaku cijenu čuvati i razvijati svoje. Hercegovina je geografska Kalifornija, koja je uništena odsustvom bilo kakve vrste odgovornosti službenog Sarajeva prema razvoju ovog grada.

Također, večeras u Mostaru na unutarstranačkoj tribini SBB-a govorili su i Osman Macić, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a HNK, Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar, i Faruk Ćupina, nositelj liste SBB-a iz HNK za Državni parlament.

Radončić je komentirao i optužbe koje na njegovu adresu stižu iz SDA.

''Čovjek koji je od SDA otjerao SBiH, SDP, BPS, DF, A-sda, PDA, Narod i pravdu, Nezavisnu bh. listu, Evropski blok ili SBB ne može nikome prigovarati da je smutljivac. Izetbegović je osamio i izolirao SDA, a, što je još gore po njega, nju dodatno cijepa te je ostao sam sa svojom Sebijom i šefom Obavještajne službe'', rekao je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close