Pričao i o MMF-u i respiratorima

Izetbegović: HDZ i SNSD nas uvode u blokade, krize i ćorsokake

O SNSD-u i HDZ-u kazao je kako su obje stranke partneri SDA u vlasti ''jer drugih partnera koji imaju dovoljan kapacitet nije ni bilo nakon izbora 2018. godine''.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2020. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix dao je odgovore na brojne aktualne teme pa i o aferi "respiratori" koju aktivno istražuje i Tužiteljstvo BiH o kojoj je i razgovarao s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

''Tražio sam odgovor na pitanje kako se dogodilo, i tko je napravio izbor, odlučio da se nabave respiratori koji prema tvrdnjama vještaka ne zadovoljavaju potrebe intenzivnog i dugotrajnog tretmana pacijenata. Nisam dobio odgovor jer ga nema ni premijer Novalić. Očekujem da istraga koja je u tijeku uskoro da odgovore na sva pitanja, pa i na to'', kazao je.

Izetbegović je kazao kako je u vezi mogućih izbora u listopadu stav SDA jasan- izbore treba održati i za to ostvariti potrebne uvjete, prije svega financijske.

''U više navrata smo pozivali Vijeće ministara da to i učini. Isto je činio i SIP, tako da je tvrdnja SDP-a zaista neozbiljna, bez ijednog ozbiljnog argumenta. Tipična opozicijska demagogija'', kazao te dodao da bi međusobna potpora kandidatima u trokutu SDA-SBB-DF, svakom od njih povećala šanse na lokalnim izborima.

O stranačkom partneru SDA u vlasti SNSD-u, kaže, pokušavaju popraviti odnose i ukloniti blokadu u procesima u državnim razinama.

''Nadam se da ćemo uspjeti u tome jer blokada će nanijeti štetu svima, a dovoljno štete nam je nanijela pandemija korona virusa. Nadam se da će biti dovoljno razuma da se krene u tom smjeru, jer štete trpi kompletna ekonomija BiH, ali one teže pogađaju RS'', kazao je.

Blokadu raspodjele novca MMF-a smatra besmislenom.

''Percepcija dijela javnosti, pa i nekih međunarodnih aktera je da se radi o bezazlenom inatu i tvrdoglavosti, i da možda treba popustiti kako bi se izvršila distribucija prijeko potrebnih sredstava. Ali nije tako. Ne smijemo popustiti kada su u pitanju Ustav, vladavina zakona i poštivanje procedura. Ne može se praviti kompromis o poštivanju Ustava i zakona. Jednom, kada u BiH ne bude više stranaca koji mogu da interveniraju, sve što ćemo imati u rukama su Ustav, zakon, procedure. I sudovi koji moraju biti neovisni, čije odluke se moraju provesti. Na prvom mjestu Ustavne sudove'', kazao je.

Za SNSD i HDZ BiH kazao je kako su obje stranke partneri SDA u vlasti ''jer drugih partnera koji imaju dovoljan kapacitet nije ni bilo nakon izbora 2018. godine''.

''Nije SDA izabrala HDZ i SNSD, već hrvatski i srpski glasači koji su im dali takvu poziciju. I upravo ta pozicija koalicionih partnera koji su trenutačno nezamjenjivi ove dvije stranke čini agresivnim. Pokušavaju iskoristiti ovaj mandat i pritiscima postići trajne političke ustupke. Uvode nas u blokade, krize, ćorsokake kako bi pojačali poziciju entiteta i kantona u odnosu na državu, kako bi ostvarili kontrolu nad Ustavnim sudom BiH, nad Središnjim izbornim povjerenstvom, HDZ nad Domom naroda u Parlamentu Federacije BiH itd'', kazao je Izetbegović u intervju za Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close