Poruka iz Slovenije

Izetbegović: Stranke iz RS-a u taoce su pretvorile sve građane BiH

Vijesti / Politika | 27. 09. 2021. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Bakir Izetbegović 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sudjelovao je na Samitu predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana, koji je održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Izetbegović je, govoreći o temi uloge parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja Europske unije (EU), kazao da je na činjenicu da je to povjerenje narušeno utjecalo nekoliko čimbenika, poput promjene metodologije proširenja i pooštravanja kriterija u odnosu na raniji period, ali i odgađanje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Sebično i neodgovorno 

U tom smislu je, dodao je, neosporna odgovornost Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica EU koji su posredno ili neposredno sudjelovali i u donošenju takvih odluka.

"Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrjednije, što se ne može ničim nadoknaditi - najvitalniji dio naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine tisuća čitavih obitelji je otišlo ili odlazi ka zemljama EU", poručio je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je ukazao na važnost rješavanja pitanja odnosa u BiH te je podsjetio na aktualnu blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH u režiji parlamentarnih stranaka sa sjedištem u entitetu RS zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca.

"Te stranke, predvođene SNSD-om, smatraju da imaju pravo negirati genocid, odlikovati ratne zločince, vrijeđati žrtve i prijetiti secesijom prethodno etnički očišćenog teritorija države, a zatim, kada im se takva retrogradna, necivilizacijska politika zakonom zabrani, blokadom rada državnih institucija u taoce pretvoriti sve građane BiH", izjavio je Izetbegović.

Kršenje Daytona

Upozorio je da se takvom politikom negativno utječe na povjerenje građana u europski put, ali i da se grubo krši Daytonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje stabilnost cijele regije, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kada su u pitanju obveze Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uvjeta za dobivanje statusa kandidata Izetbegović je istaknuo potrebu izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umjesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

"To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da bude iznad direktno izabrane parlamentarne većine u predstavničkim domovima, što diskriminira predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH", podvukao je Izetbegović.

Kandidatski status

Predsjedavajući Doma naroda je pojasnio da se takva pozicija koristi kao metoda političkih blokada, što potvrđuju opstrukcije u implementaciji rezultata Općih izbora održanih 2018. godine.

Također je podsjetio da su ukidanje nacionalnog veta i reduciranje ovlasti domova naroda zahtjev Europske komisije, odnosno stav Venecijanske komisije Vijeća Europe.

"Uklanjanjem blokada i jačanjem funkcionalnosti Parlamentarne skupštine BiH i parlamenata nižih nivoa vlasti intenziviralo bi se ispunjavanje uvjeta na europskom putu, što bi rezultiralo i vraćanjem povjerenja građana u proces proširenja EU",  stava je Izetbegović.

Dodao je da Europski parlament, prijatelji iz nacionalnih parlamenata država članica Unije imaju mogućnost da to povjerenje povrate, prije svega jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj europskoj perspektivi, a zatim i utjecanjem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak valorizirao dodjeljivanjem kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom periodu, zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close