Godišnjica

Izetbegović, Džaferović i Komšić o Armiji

Džaferović navodi da Armija RBiH spada među ''najčasnije vojske u historiji, jer je to bila vojska koja je izvirala iz prava na samoobranu, kao fundamentalnog ljudskog prava''.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas, 25 godina od okončanja rata, jasnije je više nego ikad da bez naše herojske Armije ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine'', objavio je čelnik SDA Bakir Izetbegović povodom godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Izetbegović navodi kako Armija ''nije bila velika po brojnosti i naoružanju kojim je raspolagala, ali je po hrabrosti, požrtvovanju i ishodu borbe koju je vodila sasvim sigurno bila jedna od najvećih vojski koje je povijest upamtila''.

''Nastala od nenaoružanog naroda koji se suprotstavio nadmoćnijem neprijatelju izrasla je u veličanstvenu vojnu silu koja je najprije uspjela zaustaviti nadmoćne neprijatelje, zatim se organizirati, rasti i jačati, i konačno oslobađati okupirane dijelove naše domovine. Na tom putu Armija se nije borila samo za očuvanje države Bosne i Hercegovine i živote njenih građana, već i za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje su bile dovedene u pitanje'', naveo je Izetbegović.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku u kojoj navodi kako je ''Armija Republike BiH je bila jedini garant opstanka države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda pred opasnostima agresije i genocida''.

Džaferović navodi da Armija RBiH spada među ''najčasnije vojske u historiji, jer je to bila vojska koja je izvirala iz prava na samoobranu, kao fundamentalnog ljudskog prava''.

''Ali to je ujedno bila i vojska koja je, braneću multietničku državu BiH, branila i jednu od temeljnih ideja civilizacija - ideju da ljudi različitih vjera i kultura mogu živjeti zajedno'' kazao je i dodao kako je Armija RBiH bila ''jedinstvena pojava u bosanskohercegovačkoj historiji''.

Čestitkama se priključio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je rekao kako Bosnu i Hercegovinu nisu obranili ni političari ni strani diplomati.

''Najveću zaslugu za postojanje države Bosne i Hercegovine nose obični borci koji su u nemogućim uvjetima davali sve od sebe kako bi sačuvali njenu opstojnost. Borci Armije RBiH, bez ikakve međunarodne vojne podrške, iako je naša država i tada bila članica UN-a, tri godine su se borili protiv agresora i domaćih zločinaca, samo zato da bi stekli pravo na to da njihovi politički predstavnici dobiju priliku da sjednu za stol, da pregovaraju o miru i očuvanju države u njenim historijskim granicama. Najveće podvige, dodao je, učinili su sami, i žrtva koju su podnijeli za ovu državu jeste samo naša i ničija drugo. Mir i državu, ne idealnu ali ipak našu, dugujemo samo onima koji danas nisu sa nama, našim suborcima, braći, prijateljima, komšijama'', kazao je.

Tvrdi da se zato nikad ne smije izgubiti iz vida to da opstanak i budućnost ove države prije svega zavisi od njih samih i od toga koliko su spremni da je bez ikakvih kalkulacija, svim mogućim raspoloživim sredstvima, brane od onih koji joj ne žele dobro.

''Uvjeren sam da ćemo to činiti na miran način, koji je jednako civiliziran kao što je borba Armije Republike Bosne i Hercegovine bila civilizacijski otpor zlu i barbarstvu'', navodi Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close