Traži više nego što mu pripada

Izetbegović: Dodikov cilj je izazivanje krize

Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo - zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći, smatra predsjednik SDA.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2019. u 17:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u intervjuu za Fenu da je taktika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, vrlo jednostavna - na arogantan način, prijeteći i uvjetovajući, tražiti više nego što to strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada.

''Ako to dobije, pobijedio je, i nastavit će se dominantno ponašati, diktirati i dominirati kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tad će izaći još agresivnije s tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti, itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenarij više odgovara, i da je njegov prvenstveni cilj stvaranje krize i zastoja'', rekao je Izetbegović zamoljen za komentar Dodikovih zahtjeva u odnosu na NATO put BiH i sastav budućeg Vijeća ministara, dok u isto vrijeme daje veoma teške izjave koje kvare atmosferu pred pregovore o formiranju vlasti dogovorene za srijedu.

Zastoj u radu institucija

Upitan može li, ipak, doći do dogovora u srijedu, Izetbegović navodi da je na prvom sastanku koji je  imao s Dodikom i Čovićem stekao dojam da Dodik želi dogovor, bio je kooperativan, pristao na neke bitne kompromise. ''A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja, i nakon sastanka počeo da daje jako teške i provokativne izjave. Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo - zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći'', smatra predsjednik SDA.

Nezavisnost Kosova i referendum o odcjepljenju RS od BiH stvari su koje Dodik stalno potencira, a Izetbegović kaže da je jedina veza između Kosova i BiH što je ista, srpska strana predvođena režimom Slobodana Miloševića napravila strahovito nasilje i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

''Za odcjepljenje RS-a od BiH nema nikakvih uvjeta, niti pravnih, niti povijesnih, niti moralnih, postoji samo mogućnost da se silom pokuša dovršiti ono što Karadžić i Milošević nisu uspjeli prije par decenija. Nikome ne bih preporučio da su u to upusti. Rušenje mirovnog sporazuma bi neumitno srušilo mir, a nečiji snovi o nezavisnosti bi se pretvorili u užasnu noćnu moru svih'',  poručio je.

Komentirajući Dodikovu tvrdnju da  ''Srbi nisu nikad nikog napali'', Izetbegović kaže da ponašanje Srba, kao i svih drugih naroda, ovisi od ponašanja onih koji ih predvode.

''Srbi su zaratili i razišli se sa svakim s kim su dijelili državu i životni prostor u vremenu kada su ih predvodili Milošević, Karadžić, Mladić. Razišli su se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, s pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima.... Nadam se da će nakon svih bolnih iskustava s Bošnjacima ipak pronaći modus suživota'' kaže Izetbegović.

Narodi u BiH imaju isprepletene identitete

 Odgovarajući na tvrdnje da  BiH bez stranaca ne bi trajala ni dva dana, da je Dayjton sklepao zemlju koja nema ništa zajedničko, da su Srbi  ubačeni u tog monstruma i drugo, predsjednik SDA navodi da BiH traje već tisuću godina, uključujući tu i razdoblje od 1992 do 1995, i presudni faktor koji je drži na okupu je unutarnja, a ne vanjska snaga.

''Nadam se da nećemo morati na najteži način to ponovo dokazivati. Bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci imaju mnogo toga zajedničkog, i da nije političara koji ih vode u sukobe, sigurno bi pronašli zajednički jezik i ponovo uspostavili harmoniju u odnosima. Genetsko porijeklo, jezik, kultura, sustav vrijednosti koje etničke skupine u BiH baštine definitivno imaju istu osnovu. Poražavajuće ja da predsjedavajući Predsjedništva BiH, čovjek koji predstavlja zemlju i njene narode izgovara takve riječi, uvrjedljive, obeshrabrujuće i, što je najvažnije, neistinite i neutemeljene. Narodi u BiH imaju isprepletene identitete i sudbine, formirali su i oblikovali jedni druge, i sasvim sigurno mogu i hoće nastaviti da žive zajedno. Odavno bi se ti odnosi normaliziralo da nije političara poput Dodika koji rane koje zarastaju ponovo pozlijede, a vodu koja se bistri ponovo i namjerno zamute'', rekao je Izetbegović.

I SBB uskoro u bloku

SDA je već potpisala Koaliciju sa DF-om, te upućivala pozive ostalim strankama. Upitan na kraju hoće li biti proširenja koalicije, Izetbegović je rekao da sve ovo što Milorad Dodik priča i radi već deceniju, a što je dobilo sasvim konkretnu formu u posljednjem intervjuu Večernjim novostima, stvara jasnu obvezu svim patriotski osviještenim političarima da prevladajui međusobna rivalstva i nesporazume, i da načine snažan patriotski blok.

''Uvjeren sam da će u taj blok, prepoznavajući ovu obvezu, uskoro ući i SBB'',rekao je na kraju intervjua predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close