Misterija

Izetbegović: Deblokiran NATO put BiH

Izetbegović je, upitan o formiranju vlasti na federalnoj razini, kazao kako misli da je to proces koji treba sada krenuti paralelno, „to treba biti jedan paket koji će obuhvatiti i federalni nivo i preostale kantone“.
Vijesti / Politika | 25. 11. 2019. u 16:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s Programom reformi BiH, izjavio novinarima da je Bosna i Hercegovina pozvana u prosincu prošle godine da podnese prvi ANP i „na bazi njega je urađen ovaj materijal koji je podržao NATO, koji su podržale zemlje Kvinte, radile na tom materijalu zajedno s članovima Predsjedništva“.

Po njegovim riječima, tim dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme obrane, dakle pregleda odbrane, deblokiran je proces rada Parlamentarne skupštine BiH, formiranja nove strukture vlasti.

''To je jedan dobar dokument, dobar kompromis. Zahvaljujem se i Miloradu Dodiku što je na kraju krajeva imao snage da uradi takvu stvar'', naveo je Izetbegović.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH je nedavno donijelo odluku da će u NATO sjedište u Bruxellesu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je, upitan o formiranju vlasti na federalnoj razini, kazao kako misli da je to proces koji treba sada krenuti paralelno, „to treba biti jedan paket koji će obuhvatiti i federalni nivo i preostale kantone“.

Upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je 'BiH zajednička, a Republika srpska naša', Izetbegović je istaknuo da je svaki pedalj ove zemlje zajednički, te da „ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko, osim naziva Republika Srpska“.

Video: Izetbegović: Deblokiran NATO put BiH

''A ne znam ni hoće li to tako ostati ako Dodik nastavi sa ovakvim izjavama'', kazao je Izetbegović.

Dodik je, između ostalog, jučer izjavio da Bošnjaci „moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša“.

 

Kopirati
Drag cursor here to close