Dodik

Izetbegović će sahraniti Bosnu i Bošnjake

Dodik je rekao kako ne vjeruje da je Izetbegović ili bilo tko toliko lud da upotrijebi paravojne formacije, te da je to sve iluzorna priča...
Vijesti / Politika | 26. 04. 2018. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjački političari nemaju nijedne autentične odluke, već rješenja traže kod stranaca, a taj će "mentalitet sahraniti Bosnu", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasivši da ne vjeruje u mogućnost bilo kakvog rata u BiH.



"Ne znam kakva su razmišljanja Izetbegovića o toj temi, ali mi se čini da bi svaka vrsta rata morala imati neki legitimitet - ako bi upotrebljavao vojsku, sadašnje Oružane snage BiH, vjerujem da srpski član Predsjedništva, kao ni hrvatski ne bi bili dio odluke o upotrebi vojske BiH protiv Republike Srpske. To mi je nevjerojatno", istaknuo je u intervjuu za magazin Dani.

Rekao je kako ne vjeruje da je Izetbegović ili bilo tko toliko lud da upotrijebi paravojne formacije, te da je to sve iluzorna priča.

Srpska ima pravo na vojsku

''Što se tiče naoružanja, kamo sreće da smo u ovom vremenu, u svijetu koji je deficitaran s oružjem i streljivom i koji ga traži, a vidimo da zemlje koje imaju tu proizvodnju ostvaruju ozbiljne ekonomske interese i dobiti od prodaje, u poziciji da na tome zaradimo. Ali mi nismo. Republika Srpska nema što prodati osim onog što smo naslijedili i što ne vrijedi ništa", konstatirao je Dodik.

Komentirajući izjavu da bi, ako pobjedi na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH trebalo razmisliti o pravljenju oružanih snaga Republike Srpske, Dodik je rekao da Srpska po Ustavu i Daytonskom sporazumu ima pravo na vojsku.

"Mi smo se kroz poseban sporazum dogovorili o formiranju Oružanih snaga BiH i mi nismo zadovoljni kako to funkcionira. Kao ugovorna strana uvijek imamo legitimno pravo da povučemo svoj potpis i tražimo da izađemo iz tog sporazuma. To nije specifičnost samo ovdje u BiH, to je svugdje moguće", rekao je Dodik.

Navodeći kako bi sve trebalo vratiti u ugovorne okvire, napomenuo je kako to nije nikakva nova formulacija i da je to bio odgovor na sve češće najave rata i "ovoga što svi vidimo".

Dodik je istaknuo da su stranci raznim intervencionističkim mjerama uništili kompletnu namjensku industriju i u Republici Srpskoj nema nijedne tvornice oružja ili streljiva.

"U Federaciji imate šest tvornica koje se bave proizvodnjom naoružanja, streljiva i sad čujem od Bakira Izetbegovića i teškog naoružanja. Nitko ne bi trebao na ovom mjestu gdje ja sjedim olako preći preko toga", naglasio je.

Na pitanje hoće li biti ukinuto Ministarstvo za izbjeglice Republike Srpske, Dodik je najavio da će ostati sigurno neki odjel koje će se baviti tim pitanjima.

Zgrada u Banja Luci

Između ostalog, rekao je kako smatra da bi Predsjedništvo BiH trebalo kupiti ili izgraditi monumentalnu zgradu za člana Predsjedništva u Banja Luci.

"I da se zna - institucije Republike Srpske u jednoj zgradi, zajedničke institucije BiH u drugoj, onako kako je to riješio hrvatski član Predsjedništva BiH u Mostaru. Zašto tako ne bi bilo i ovdje", upitao je.

Navodeći više primjera zbog kojih nema povjerenje u Sarajevo, Dodik je rekao da će ga veoma teško bilo kad vratiti.

"Nikad u životu Milorad Dodik nije zaustavio, putem odluka Vlade Republike Srpske, Vijeća ministara, člana Predsjedništva niti jedan razvojni projekt u Federaciji BiH. A nama uporno zaustavljaju. Ako Republika Srpska zatraži da se nešto riješi, a to ne smeta Federaciji, onda ne bi trebalo da se to zaustavlja iz bilo kojeg razloga, niti bi Republika Srpska, kao što nikada i nije, zaustavio ijednu stvar vezanu za BiH", naglasio je

Prema njegovim riječima, zadnje dvije i po godine svi projekti od MMF-a, Europske banke, Svjetske banke, projekti prema Kinezima stoje u zajedničkim institucijama samo zato što neko ne želi da to ide u Republiku Srpsku, a to je nedopustivo.

Bolna pitanja

Prema njegovim riječima, jedan od dogovora koji nije ispoštovan je i taj da tužitelje moraju birati parlamenti na različitim razinama, jer je tužitelj čovjek države, a ne VSTS-a.

"Ima bolnih pitanja koje sam morao ovdje da objasnim ljudima zašto tako hoću i zašto bih se ja onda više trudio oko toga? Zašto? I s kime da radim? S Lagumdžijom? S Tihićem sam još i nešto mogao. S Izetbegovićem? Ima li išta da s njim možete dogovoriti i da bude održivo", upitao je.

Ocijenio je kako će "taj mentalitet na kraju sahraniti Bosnu i politički će sahraniti Bošnjake, jer oni nemaju nijedne autentične odluke".

"Njihova odluka se uvijek zasniva na tome kad će otići u britansku kancelariju, njemačku ili američku da im oni kažu šta treba da rade. Takve države nema nigdje na svijetu i ne zaslužuje da bude država", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close