Po istim cijenama

Izetbegović brani respiratore: I u Europi je nabavljeno 20.000 istih respiratora kao u BiH

Izetbegović je, očigledno zaboravio na činjenicu da se nabavljeni respiratori ne preporučuje u primjena u jedinicama intenzivne terapije.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2021. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović govorio je danas u intervju za Fenu o pandemiji koronavirusa.

On je napomenuo da je "u Europi nabavljeno više od 20.000 respiratora istih koje je i BiH nabavila i po istim cijenama, ali nigdje nije bilo afere osim u BiH"

No, Izetbegović je, očigledno zaboravio na činjenicu da se nabavljeni respiratori ne preporučuje u primjena u jedinicama intenzivne terapije.

''Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije''.

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija. To su utvrdili vještaci koje je angažiralo Tužiteljstvo BiH.

Osim toga, ovo se navodi i u optužnici Tužiteljstva BiH koju je, nakon višemjesečne istrage, prije nekoliko dana podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke Jelke Milićević.

Ova nabavka koštala je državu 10,5 milijuna KM, a bolnice ih uopće ne koriste. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se u intervjuu za Fenu i na pandemiju koronavirusa i činjenicu da Bosna i Hercegovina još uvijek nije dobila cjepiva za imunizaciju stanovništva, naglašavajući da odgovornost za to snosi i COVAX mehanizam na koji se BiH oslonila, ali i tromo Vijeće ministara BiH koje nije na vrijeme reagiralo što je možda nekima i bio cilj kako bi RS brže dobila cjepiva.

Podvukao je da je COVAX mehanizam vrlo dobro postupio na početku stavivši BiH na liste čekanja zbog čega se očekivalo da će cjepiva stići još u siječnju, ali posebno je dobro bila postavljena pravičnost dodjele cjepiva gdje se reklo da ili će svi dobiti cjepiva ili neće nitko.

''Ali onda kada su krenuli uticaji cjepiva rezervirane za BiH i neke druge manje utjecajne zemlje otišle prema bogatijim i utjecajnijim, što je COVAX koji je pri Svjetskoj zdravstvenoj organizacijama i Ujedinjenim narodima to dopustio'' istaknuo je Izetbegović.

No ni odgovor BiH nije bio dobar, bio je nespretan i spor, stava je Izetbegović, jer je COVAX čekao da prođe siječanj kada je trebao isporučiti cjepiva kako bi od BiH zatražili nove garancije, što su, smatra Izetbegović, namjerno uradili jer su preusmjerili cjepiva na druga mjesta.

Ipak i kad se to dogodilo, mišljenja je, dodatne garancije trebalo je poslati u jednom danu, a ne kako je to uradila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (HDZ) tražeći suglasnosti entiteta što, kaže Izetbegović, nije bilo potrebno.

Stoga je, kaže, odgovornost za nenabavku cjepiva podijeljena zbog nedovoljno dobre organiziranosti, a u to vrijeme Federacija je očekivala da će sav posao okončati država, a da su na vrijeme priznali da to neće uraditi Izetbegović kaže da bi se drugačije postupilo.

Najavio je da će nakon jučerašnjih odluka Vlade Federacije BiH to pitanje biti riješeno i u Federaciji u narednih nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close