Prepirke

Izetbegović bi spustio loptu

''Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i u kojoj se po njemu zove studentski dom na Palama'', kazao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2020. u 15:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sastali su se s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović kazao je da na sastanku nije bilo posebnih zaključaka, već su svi sudionici dali svoje mišljenje o najvažnijim pitanjima za BiH.

''Nisam htio da ponavljam mantru da je Dejtonski sporazum donio mir, ali ne i definitivno rješenje za BiH. Fokusirao sam se na to šta treba raditi, odnosno prestati raditi kako bi došlo do napretka. Očigledno je da trebamo prestati s kontraproduktivnim prepirkama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade iz BiH. Treba prestati s blokadama, kao što je slučaj s Parlamentarnom skupštinom koja je u polublokadi. Već dvije godine blokirano je formiranje federalne razine vlasti'', izjavio je Izetbegović nakon sastanka.

Ističe da je isto tako potrebno prestati s negiranjem istine, presuda sudova koje su ustanovili Ujedinjeni narodi, kao i s negiranjem genocida i glorificiranjem ratnih zločinaca.

''Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i u kojoj se po njemu zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari i takve greške treba prestat raditi. Treba prestati s udarima na OHR i međunarodnu zajednicu, Ustavni sud i suce'', objasnio je.

Video: Izetbegović: Trebamo prestati s prepirkama i blokadama

Smatra da je potrebno intenzivirati euroatlantski put BiH, prije svega europski put, te da je potrebno uspostaviti vladavinu prava.

''Moramo pratiti i uvesti europske standarde i poštivati presude Europskog suda za ljudska prava kao što je Sejdić - Finci. Nema vladavine zakona bez alata, a to su sudovi, odnosno pravosudni sustav. Ne može vas zaštititi niti entitet, niti kanton, niti političke stranke, već vladavina prava i ravnopravnost pred sudovima. Za to je potrebno neovisno, profesionalno pravosuđe koje nije po političkim utjecajem'', navodi Izetbegović.

Ističe da je SDA motor pozitivnih promjena.

''Mi ćemo potpisati svaki dokument koji se odnosi na europski put BiH. Mi smo ti koji na kraju, mukotrpno, u borbi dva protiv jedan, uklanjaju blokade. Oni koji odlikuju ratne zločince i koji prave blokade treba da razmisle. Uporno insistiranje SDA na ovim stvarima ishodilo je izvještajem Inzka prema Ujedinjenim narodima prije mjesec dana. Prisilili smo ih da konačno reagiraju'', rekao je Izetbegović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close