O autoritetu OHR-a

Izetbegović: Schmidt će trebati imati čvrste živce

OHR ima svoju poziciju, ona je jasno definirana Daytonskim mirovnim sporazumom i ne treba dopustiti gospodin Schmidt da se taj autoritet dovodi u pitanje, smatra Bakir Izetbegović
Vijesti / Politika | 06. 08. 2021. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s pojedinim inicijativama iz RS-a da se izvaninstitucionalno sastanu s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, kazao da će o tome odlučiti Christian Schmidt, a da mu on ne bi preporučio da od starta prihvati takav odnos i vlastito pozicioniranje na takav način.

''OHR ima svoju poziciju, ona je jasno definirana Daytonskim mirovnim sporazumom i ne treba dopustiti gospodin Schmidt da se taj autoritet dovodi u pitanje. Trebat će imati čvrste živce ispočetka dok se to sve ne namjesti, ne dođe na pravu mjeru'', kazao je Izetbegović, a prenosi Fena.

Podsjetimo, dan nakon što je preuzeo novu dužnost njemački je političar u Sarajevu održao prvi službeni sastanak s članovima Predsjedništva BiH, no na njemu su bili samo predsjedatelj Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije došao, a ranije je najavio kako se sa Schmidtom uopće ne kani sastajati jer smatra da on nije zakonito postavljen na dužnost visokog predstavnika jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN.

Dodik i ostali dužnosnici iz reda srpskog naroda odlučili su za sada zamrznuti svoj rad u središnjim tijelima vlasti BiH sve dok se ne povuče zakon kojega je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i kojim se sankcionira nijekanje ratnih zločina. 

Kopirati
Drag cursor here to close