Rok do svibnja

Izborni zakon: Tko se kako ponaša?

Softić kaže da se pregovori odvijaju u kontinuitetu, ali da ne može cijeniti o tome kakva je dinamika tih pregovora jer ne sudjeluje izravno u njima.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke se stranke u dosadašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona ponašaju kao da ne postoji odluka Ustavnog suda BiH, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

"Oni nikada ne kažu da neće provesti odluku Ustavnog suda, da je ne prihvaćaju ili ne priznaju, ali ono što iznose kao stavove na pregovorima i što su ponudili kao prijedlog mogućih rješenja, je nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH", rekao je Čolak.

Naveo je kako su u dosadašnjim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH većinske bošnjačke stranke stalno "bježale" od rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, što je za Hrvate izuzetno važno.

"Odluka Ustavnog suda odnosi se i na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i na izbor članova Predsjedništva BiH", istaknuo je Čolak te naglasio da se bez prihvaćanja odluka Ustavnog suda BiH, koje su jasne, neće moći doći do rješenja.

"Posljednji sastanak pokazao je da smo daleko od rješenja. U posljednjih nekoliko dana nije bilo nikakvih sastanaka o izmjenama Izbornog zakona, osim ako nije bilo pojedinačnih sastanaka nekoga iz međunarodne zajednice s pojedinom političkom strankom", kaže Čolak.

Dodao je kako provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava nije moguće bez promjene Ustava BiH, što je trenutno nemoguće jer zbog nestabilne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH nije moguće osigurati natpolovičnu, a kamoli dvotrećinsku većinu.

S druge strane, član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako misli da ima i nade i političkog prostora da se, uz medijaciju koju rade predstavnici međunarodne zajednice, ipak dođe do rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Po njegovim riječima, do rješenja se mora doći.

''Kakvo će ono biti u konačnici i hoće li do njega doći do svibnja ili će neki drugi scenarij biti u opciji, u ovom trenutku ne znam. Sve što vrijeme više odmiče svjestan sam činjenice da je teže doći do rješenja'', kazao je Softić, te dodao da ga raduje činjenica da su se najviši predstavnici međunarodne zajednice uključili u ovo pitanje.

''Vjerujem'', naveo je, ''da ćemo do svibnja imati rješenje i da će izbori biti održani''.

Softić kaže da se pregovori odvijaju u kontinuitetu, ali da ne može cijeniti o tome kakva je dinamika tih pregovora jer ne sudjeluje izravno u njima.

''Međutim i posjete najviših predstavnika Europske zajednice Jean-Claudea Junckera, Johannesa Hahna i ono što smo čuli od njih, ustvari, ukazuje na to da će se rješenje morati naći. Ono što je procurilo u javnosti sa zadnjih razgovora koji su bili je nešto što zabrinjava. Još više zabrinjava ono što je procurilo iz Središnjeg izbornog povjerenstva ovih dana, ali ja mislim da je to sve u svrhu možda opipavanja političkog terena, šta je moguće u ovom trenutku napraviti i koja su to eventualno srednja rješenja koja bi bila moguća'', smatra Softić.

Rekao je kako ne vjeruje da će biti nekih radikalnih rješenja kada je riječ o ovom pitanju, ''ali će se morati iznaći minimum političkog dogovora kako bi se izbori održali''.    

Kopirati
Drag cursor here to close