Sattler

Izborni zakon: Nema kozmetike!

Sattler je rekao novinarima da je za reformu izbornog zakonodavstva neophodno iskoristiti ovu "neizbornu" godinu…
Vijesti / Politika | 21. 05. 2021. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poručio je danas u Sarajevu da iz perspektive EU nisu dovoljne manje "kozmetičke" promjene Izbornog zakona, te da reforma izbornog zakonodavstva treba uključiti i ustavne reforme, odnosno, provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".

Sattler je rekao kako je potrebno provođenje i svih relevantnih presuda koje će omogućiti svima u BiH da biraju i budu birani.

Pročitajte još

EU nema prijedlog

"EU nema spreman prijedlog rješenja izmjena Izbornog zakona i to je isključivo pitanje za političke aktere u BiH. Oni su ti koji će određivati koji će biti obujam izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva", rekao je Sattler i dodao da i izmjena Zakona o financiranju političkih stranaka mora biti dio paketa ovih reformi.

Sattler je rekao novinarima da je za reformu izbornog zakonodavstva neophodno iskoristiti ovu "neizbornu" godinu, napominjući da vrijeme teče, a da je malo toga ostvareno.

"Dobra vijest je da je formirana Interresorna radna grupa koja je održala dva sastanka. Svakako treba ubrzati dinamiku rada i koristim priliku da apeliram na domaće političare da se ove aktivnosti reforme izbornog zakonodavstva i Ustava ubrzaju. Jedna od dobrih stvari je da je u sastav Interresorne radne grupe uključena i opozicija, odnosno, klubovi političkih subjekata zastupljenih u parlamentu", rekao je Sattler.

Slobodni izbori

Istaknuo je kako Središnje izborno povjerenstvo BiH ima važnu ulogu u tom procesu, ali da je neophodno da se čuje glas građana zbog čega će Delegacija EU početkom juna organizirati određene aktivnosti u koje će biti uključene organizacije civilnog društva.

Sattler se obratio novinarima tijekom konferencije "Integritet izbornog procesa", koju je u Sarajevu organizirao Transparency International BiH.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson rekao je obraćajući se prisutnima na konferenciji da su transparentni slobodni i pošteni izbori u srcu svake funkcionalne demokracije.

Ukazao je potrebu da se ažurira pravni okvir koji upravlja izborima u BiH, naglašavajući da, osim tehničkih promjena za jačanje izbornog sustava, mora postojati i dobronamjerni politički dijalog za provođenje presude Europskog suda za ljudska prava, kao i presuda Ustavnog suda BiH.

SIP radi na svome

Predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar rekao je da je SIP aktivno počeo raditi na svojoj inicijativi reforme Izbornog zakona koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru.

"Nakon što izradimo rješenja, pošaljemo ih relevantnim organizacijama EU, Venecijanskoj komisiji, antikorupcijskim tijelu Vijeća Europe, te OESS ODIR-u na mišljenja, mi ćemo u odnosu na njihove osvrte korigirati ono što bude naš proizvod i predstaviti ga javnosti", rekao je Bakalar.

Izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić smatra da se započeti proces izbornog zakonodavstva i formiranje Interresorne radne grupe za izmjenu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona treba iskoristiti i fokusirati se na izmjene koje će ići u pravcu sprečavanja zloupotreba koje su, kako kaže, registrova ne u proteklom razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close