Čović u Zagrebu

Izborni zakon ključ stabilnosti

Hrvatski ministar vanjskih poslova izrazio je potporu Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH.
Vijesti / Politika | 13. 05. 2021. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izborni zakon ključna je pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti, a Hrvatska je snažan zagovaratelj europske BiH'', priopćeno je nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Kako je navedeno u priopćenju HDZ-a BiH, dužnosnici su za vrijeme sastanka govorili o suradnji i unaprjeđenju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv COVID-19 te pomacima na europskom putu.

Osobito su istaknuli reforme koje predstoje pred Bosnom i Hercegovinom, u prvom planu izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama u BiH, zalažući se za jednakost i nediskriminaciju.

''Čović je istaknuo važnim nastavak političkog dijaloga u provođenju reformskih procesa nužnih za postizanje kandidatskog statusa. Kazao je kako su izmjene Izbornog zakona i provođenje ograničenih ustavnih reformi ciljevi kompatibilni s poticanjem i zaštitom jednakosti, ali i eliminacijom dugotrajnih diskriminacijskih praksi. Naglasio je i kako su ti koraci ključni za postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te kazao kako politički dijalog mora biti temeljen na Mostarskom sporazumu potpisanom u lipnju 2020. godine, uz sudjelovanje i predstavnika međunarodne zajednice u BiH'', navodi se u priopćenju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova izrazio je potporu Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH.

Istaknuo je i intenziviranje razgovora o europskom putu Bosne i Hercegovine na europskoj razini i želju za konstruktivnim dijalogom koji će biti usmjeren na poboljšavanje prilika u BiH i implementaciju ključnih prioriteta. Na tom putu, kazao je, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihova jednakopravnost su imperativ.

''Grlić Radman ponovio je stav kojega je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o važnosti koncepta triju jednakopravnih konstitutivnih naroda te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH. Istaknuo je kako je nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove temeljne koncepte. Stoga se, kako ističe, dijalog diljem političkog spektra BiH mora temeljiti na potpunom i nedvojbenom poštivanju jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati europskim i drugim međunarodnim partnerima'', naveo je HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close