Regularnost

Izborni zakon i ''moderno'' glasovanje po hitnoj proceduri

Donošenje ovog Prijedloga podržat će zastupnici Srpske demokratske stranke, za koje ipak nije prihvatljiva hitna procedura.
Vijesti / Politika | 07. 03. 2018. u 14:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Mirsada Mešića, Damira Bećirovića, Saše Magazinovića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Damira Arnauta i Denisa Bećirovića zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su da se na današnjoj sjednici po hitnoj proceduri razmatraju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

S ciljem da se korištenjem suvremenih tehnoloških rješenja otkloni svaka sumnja u regularnost izbora izmjene i dopune predviđaju da se rezultati izbora evidentiraju se na temelju izvoda iz optičkih skenera.

Središnje izborno povjerenstvo BiH propisat će procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi točan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

Donošenje ovog Prijedloga podržat će zastupnici Srpske demokratske stranke, za koje ipak nije prihvatljiva hitna procedura.

''Dobro je da imamo ovo skeniranje, ali danas nećemo podržati hitnu proceduru. Treba razmisliti je li potrebno dati recimo četiri milijuna KM za navedenu opremu ili je možda bolje rješenje da se iznajmi kako bi domaće firme imale mogućnost zarade'', istakla je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević smatrajući da Agencija za zaštitu osobnih podataka treba dati mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u kojem treba pažljivo procijeniti odredbe kojima se regulira otisak prsta.

Ovom prilikom zastupnica SDA  Nermina Kapetanović postavila je pitanje ''Zašto se s ciljem smanjenja izbornih manipulacija  u BiH ne uvedu glasačke kutije koje su zapečaćene, jer s tim kutijama predstavnici međunarodnih institucija odlaze s biračkih mjesta u prostorije Centralne izborne komisije na prebrojavanje glasova?''

''Nekima ova tema odgovara a nekima ne. Upravo ovaj parlament treba pričati o krađama tijekom izbora kako bi se osigurao demokratski proces'', poručio je zastupnik SDS-a Mladen Bosić.

Navedene aktivnosti su, smatra zastupnik SNSD-a Staša Košarac, favorizirane od općine do općine, a pitanje je ''jesu li predložene izmjene pravi način odnosno model za suzbijanje manipulacija u procesu izbora?''.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović sugerirao je da legislativa u smislu kaznenih mjera treba biti povećana.

''Nitko vas na izborima ne može pokrasti jer su birački odobri koncipirani kao višetranački'', naveo zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul skrećući pažnju da, ukoliko dođe do odobravanja Prijedloga u oba doma PSBiH, nadležna povjerenstva trebaju imati novce za tendersku proceduru u svrhu nabavke opreme.

''Ovoj državi treba oprema za demokratske i transparentne izbore'', zaključio je zastupnik SDA Sadik Ahmetović prilikom rasprave, na kojoj je odobren hitni postupak za izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close